Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Patrick Strijbos bij de plek waar een paal stond met de melding om honden aangelijnd te houden.</p>

• Patrick Strijbos bij de plek waar een paal stond met de melding om honden aangelijnd te houden.

(Foto: Jan Timmer)

Patrick Strijbos: ‘loslopende honden en schapen gaan niet samen’

  •   keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Patrick Strijbos wordt moedeloos van hondenbezitters die hun viervoeters los laten lopen op het pad tussen de Lageweg en de Nessetiendweg. Afgelopen periode trof hij meerdere malen gewonde of zelfs doodgebeten schapen aan in zijn weiland. Ook verdronken diverse dieren door toedoen van niet-aangelijnde honden.


Ouderkerker Strijbos runt een agrarisch bedrijf met zo’n 140 schapen. “Dat doe ik inmiddels een jaar of zes. Het is een mooi bestaan. Jammer genoeg wordt het plezier de laatste anderhalf jaar teniet gedaan door wat honden aanrichten in de schapenwei. Ze lopen vaak onaangelijnd over het pad, zien de schapen en beginnen te blaffen of erger nog: ze gaan er achteraan.”

Uitzondering
Met alle gevolgen van dien. Strijbos: “Dit voorjaar heeft één hond maar liefst vijf van mijn schapen doodgebeten. De eigenaar van die hond was net als ik ontdaan en heeft na melding de kwestie keurig geregeld met de verzekering. Dat was helaas een uitzondering. Er zijn ook figuren die aanmerkelijk minder verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Zij hebben blijkbaar niet door wat een stress het veroorzaakt voor mijn schapen: die raken in paniek wanneer ze loslopende honden zien. Ze zoeken dan een hoek van het weiland op en gaan daar ‘hutje mutje’ staan. Daarbij raakt er nog weleens eentje te water.”

Strijbos kaartte de kwestie al meermalen aan bij Staatsbosbeheer, Gemeente Krimpenerwaard en de politie. “Staatsbosbeheer heeft in eerste instantie borden geplaatst met daarop het dringende verzoek om op het wandelpad honden aangelijnd te houden. Helpen doet het niet. Sterker nog: als er weer zo’n bord is geplaatst vind je ‘m binnen de kortste keren in de sloot of in de graskant terug. Soms zelfs worden borden simpelweg gejat. Ook vandaag is dat weer gebeurd. Kijk maar, hier zie je het gat nog waarin de paal is geslagen. Een meter diep. Het moet flink wat moeite gekost hebben om de paal los te wrikken.”

Wijziging
Tenslotte: “Officieel hebben gemeente en politie in dezen geen poot om op te staan als het om handhaving gaat, dat weet ik ook. Daarom vraag ik dringend om een wijziging in de gemeentewet, zodat het straks wél mogelijk wordt om mensen te beboeten wanneer ze zich niet aan de regels houden. Dat zou mij en mijn schapen goed doen. Ik hoop dan ook op een snelle en goede oplossing én meer discipline van de hondenbezitters die hier de natuur in trekken, de goede niet te na gesproken natuurlijk.”

Jan Timmer

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier