Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het schakelstation Krimpen van bovenaf gezien. Als het aan TenneT ligt, komt de nieuwe trafo aan de noordzijde van het eigen terrein.
• Het schakelstation Krimpen van bovenaf gezien. Als het aan TenneT ligt, komt de nieuwe trafo aan de noordzijde van het eigen terrein. (Foto: aangeleverd)

TenneT: ‘Nieuwe transformator maakt minder lawaai dan de huidige’

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • TenneT wil de verouderde transformator en spoel op het schakelstation in Krimpen aan den IJssel vervangen. Dat bevestigt woordvoerder Jessica Winkelhorst. 


Het bedrijf heeft twee locaties onderzocht. Het plaatsen van de nieuwe transformator op de huidige plek is niet mogelijk, omdat het apparaat niet zo lang gemist kan worden tijdens de bedrijfsvoering. "Het gevraagde vermogen is zo groot dat de andere transformatoren op het station dit niet over kunnen overnemen”, aldus Winkelhorst. 

Geluidsmuur
De locatie aan de noordzijde van het TenneT-terrein geniet de voorkeur. Hier kan namelijk binnen het huidige bestemmingsplan gebouwd worden. “Met aanvullende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een geluidsmuur, voldoet deze variant volgens de onderzoeken aan de huidige wet- en regelgeving”, verklaart Winkelhorst.

De tweede locatie, gelegen aan de zuidzijde van het terrein, is minder geschikt. TenneT kan hier niet op eigen terrein bouwen en moet dan grond aankopen. “Iedere financiële investering moet TenneT maatschappelijk kunnen verantwoorden. Het is maatschappelijk geld, waar we verantwoord mee moeten omgaan. De realisatie aan de zuidzijde is circa 1 miljoen euro duurder dan aan de noordzijde.”

Winkelhorst zegt dat de situatie voor omwonenden beter wordt in vergelijking met de huidige situatie, “want de nieuwe transformator maakt minder lawaai dan de huidige. Daarom ontbreken op dit moment de argumenten om de duurdere variant aan de zuidzijde te realiseren en kiest TenneT voor de variant aan de noordzijde.”

Maatregelen
TenneT is nog in gesprek met de omwonenden en de gemeente Krimpen aan den IJssel. Hoewel de huidige locatie en voorgestelde locatie (op circa 160 meter van de woningen) allebei voldoen aan de geldende normen voor geluid, neemt TenneT de klachten en bezorgdheid van omwonenden over laagfrequent geluid serieus. "Indien nodig nemen wij maatregelen om aan de geldende geluidsnormen te voldoen. We bekijken nog of er meer onderzoeken nodig zijn. We zijn en blijven hierover met elkaar in gesprek en kijken of we met elkaar tot goede oplossingen kunnen komen.”

TenneT verwacht dat de werkzaamheden in 2024 plaatsvinden.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5