Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• 'Boek vol zilverwerken'.
• 'Boek vol zilverwerken'. (Foto: Rein de Lange)

Expositie 'Boek vol zilverwerken' in Nederlands Zilvermuseum

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het VeelZijde-g Collectief viert haar 30-jarig jubileum met de expositie ‘Boek vol Zilverwerken’ in het Kenniscentrum van het Nederlands Zilvermuseum.


Een boek vol Zilverwerken is een knipoog naar Kortjakje en werd bedacht na een bezoek van de groep aan het Zilvermuseum in 2019.

Divers
De gemaakte werkstukken/boekvormen zijn zeer divers en bevatten ‘zilver’ in allerlei vormen. Bijzonder is dat er meermaals zilveren familiestukken in zijn verwerkt. Bij de expositie worden ook activiteiten georganiseerd. Zo is er de lezing ‘Textielkunst en 30 jaar Veelzijde-g Collectief’ op zaterdag 10 oktober en een workshop voor volwassenen en voor kinderen (zaterdag 31 oktober).

Het landelijke collectief van textielkunstenaars startte in 1990 onder leiding van Iny Hummelink, docente en beeldend kunstenaar. 

In het begin lag het accent op het beschilderen van grote lappen zijde en het vervaardigen van kledingstukken, maar de groep ontwikkelde zich snel en ging met andere (textiel)technieken aan de slag. 

Steeds vaker werden ook andersoortige werkstukken gemaakt: tassen, boekjes, niet-draagbare kleding en objecten. 

Connectie
In de naam ‘het VeelZijde-g Collectief’ komt zowel de connectie met zijde tot uitdrukking als de verscheidenheid van materiaalgebruik en textieltechnieken.

Naast de al genoemde (textiel)technieken komen er steeds weer nieuwe materialen, ideeën en technieken naar voren, maar ook worden traditionele handwerktechnieken, zoals breien, haken en borduren, herontdekt en op een nieuwe wijze toegepast. 

De tentoonstelling is van 26 september tot 22 november te zien.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5