Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Impresietekening van de verlegde Veerstoep in Bergambacht, met aanpalend gebied.
• Impresietekening van de verlegde Veerstoep in Bergambacht, met aanpalend gebied. (Foto: RPS)

Historische dijkbreuk oorzaak van hogere kosten renovatie Veerstoep

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • De grootschalige opknapbeurt van de Veerstoep in Bergambacht valt bijna zes ton hoger uit dan begroot. 380.000 euro komt voor rekening van de gemeente.


Politiek Krimpenerwaard toonde dinsdagavond in de commissievergadering begrip voor de extra kosten, die worden veroorzaakt door een dijkdoorbraak in 1760 (!) “Hierdoor kunnen we ter plaatse geen stortsteen gebruiken, maar dient een damwand te worden geslagen. Dat is vele malen duurder”, lichtte wethouder Ria Boere toe.

Hoofdprijs
De totale gemeentelijke bijdrage aan de renovatie wordt hiermee verhoogd van 1.073.000 naar 1.453.000. “Het is een mooi project, waar we niet de hoofdprijs voor hoeven te betalen”, stelde wethouder Boere. “Ook partijen als het Hoogheemraadschap, de provincie en Rijkswaterstaat dragen hun steentje bij.”

De slechte bodemgesteldheid ter plaatse, veroorzaakt door een dijkdoorbraak in 1760, bleek uit nader onderzoek. Hierdoor dient de nieuwe Veerstoep te worden voorzien van een paalfundering. 

De start van de werkzaamheden vindt volgens planning eind dit jaar plaats. De oplevering is in de zomer van 2021 voorzien. “Ambitieus, maar vooralsnog staat deze planning overeind”, aldus Boere in reactie op een vraag van Pascal van der Hek (VGBK) of het werk vertraging op zou lopen.

Verplaatsing
De renovatie voorziet in een verplaatsing van de huidige Veerstoep (30 meter naar het westen) en een soepeler afhandeling van de verkeersstromen. De haakse bocht in de huidige situatie verdwijnt. Aanpassingen bij de af- en toeritten moeten voor een betere scheiding tussen het fiets- en autoverkeer zorgen en er komt een aparte fietsstrook. Daarnaast wordt het bestemmingsverkeer voor de pont en het bedrijventerrein beter van elkaar gescheiden.

De omgeving zelf krijgt een mooiere uitstraling met aandacht voor groen en recreatie. Er komen een boulevard en wandelpad. 

Schoonhoven
Jan-Cees Hoftijzer (Lokaal op 1) maakte dinsdagavond de vergelijking met de situatie in Schoonhoven, waar de omgeving van de veerstoep eveneens een opknapbeurt heeft gekregen. “Hopelijk wordt het in Bergambacht net zo mooi.”

Het zorgde voor enig vermaak bij overige commissieleden, omdat er juist ook kritiek is op de herinrichting van Buiten de Veerpoort in Schoonhoven. “Maar daar komen we later weer op terug”, beloofde wethouder Boere.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5