Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Burgemeester Laurens de Graaf.
• Burgemeester Laurens de Graaf. (Foto: Gemeente Lopik)

Burgemeester Laurens de Graaf: ‘Soms wil je iemand letterlijk de hand reiken'

  •   keer gelezen

LOPIK • Corona trof de gemeente Lopik vooral in de eerste maanden van de crisis hard. Burgemeester Laurens de Graaf kijkt terug op een hectische periode en blikt vooruit naar de financiële en sociale gevolgen.

“Het coronavirus heeft tot nu toe helaas het leven gekost aan acht inwoners van onze gemeente. Een triest gegeven. In het begin kreeg ik via de GGD de namen van de besmette inwoners uit de gemeente door, waarna ik contact met hen dan wel hun familie kon onderhouden. Later ging dat helaas vanwege de drukte bij de GGD niet meer. Onlangs is één van de in het ziekenhuis opgenomen besmette inwoners thuisgekomen na negen weken intensive care en acht weken revalidatie. Hij hoopt thuis verder aan te sterken. Dat is dan weer positief.”

Trots
“Ik ben er best trots op dat we ons als kleine gemeente staande hebben gehouden afgelopen periode. Er is heel hard gewerkt binnen de gemeentelijke organisatie en dat onder lastige omstandigheden. Er is ook direct een crisisteam geformeerd, dat in het begin dagelijks en nu nog wekelijks bij elkaar komt. Het team bestaat naast het college van B&W uit personen uit de gemeentelijke organisatie, onder wie de gemeentesecretaris en de adviseur veiligheid.”

“In mijn rol als burgemeester was ik manager van de crisis, maar wilde ik vooral ook burgervader zijn. Dat is lastig als je afstand moet houden en vooral vanuit huis werkzaam bent. Soms wil je iemand letterlijk de hand reiken.”

“Daarnaast was ik als adviseur actief binnen een regionaal crisisteam, onder leiding van (voormalig) Utrechts burgemeester Jan van Zanen. Het was mijn eerste crisis en los van al het leed en de intensiteit, was het ook zeer leerzaam.”

Waarschuwingen
“Er zijn in Lopik niet direct calamiteiten geweest op het gebied van het overtreden van de coronaregels. Er zijn wel waarschuwingen gegeven, maar bij mijn weten geen boetes uitgedeeld en waar het mis dreigde of dreigt te gaan, houden we de vinger aan de pols.”

“Ik ben blij en dankbaar dat de rust weer enigszins is weergekeerd, al blijft waakzaamheid uiteraard geboden. We zijn er nog lang niet. Wel is er inmiddels ook aandacht voor andere aspecten, zoals de sociale kant. Niet iedereen is goed uit de intelligente lockdown gekomen, daar moeten we oog voor hebben. Wethouder Johan van Everdingen heeft daarom regelmatig contact met scholen en zorgorganisaties, om te kijken waar mogelijk knelpunten liggen.”

“Langzaam maar zeker kunnen weer evenementen worden georganiseerd. Het eerste evenement was Open Monumentendag afgelopen zaterdag. De organisatie -Stichting Kunst en Cultuur Lopik- had conform de RIVM-richtlijnen een prima draaiboek neergelegd om Open Monumentendag toch door te laten gaan. Ik hoop dat andere evenementen -coronaproof- kunnen volgen.”

Nieuwe deuk
“Ook het nieuwe politieke jaar staat vooralsnog in het teken van corona. Niet alleen wat vergaderen betreft -vooralsnog op afstand- maar ook omdat de begroting een nieuwe deuk heeft opgelopen door alle gemaakte kosten. Dit komt bij het al bestaande -structurele- tekort in het sociaal domein. Het zijn zorgen waar vrijwel alle gemeenten mee te kampen hebben, zo blijkt uit menig noodkreet richting Den Haag.”

“Wat Lopik betreft, raakt de bodem van de reserves in zicht en moeten er pijnlijke keuzes gemaakt worden. Er moet iets gebeuren, doorgaan op de huidige weg is geen optie. De gemeenteraad moet zich daarbij ook uitspreken welke toekomst het voor Lopik ziet en welke organisatie daarbij hoort. Belangrijk is wel dat we zelf de regie in handen houden, voordat anderen over ons lot beslissen.”

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }