Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Een tijdelijke sporthal moet sporters onderdak bieden tijdens de nieuwbouw van sporthal De Meent.
• Een tijdelijke sporthal moet sporters onderdak bieden tijdens de nieuwbouw van sporthal De Meent. (Foto: Robert van der Hek)

Vraagtekens bij locatie tijdelijke sporthal Schoonhoven

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • De commissie SBBV ziet de noodzaak van een tijdelijke sporthal (ter vervanging van De Meent gedurende de nieuwbouw), maar betwijfelt of de genoemde locatie -het grasveld naast csg Willem de Zwijger- de juiste is. Aanleiding zijn de bezwaren van omwonenden van de scholengemeenschap aan de Kamerlingh Onnesdreef.


Eddo Mondriaan trapte in commissieverband de discussie af door te wijzen op alternatieve locaties, zoals het Dika-terrein, het voormalige onderkomen van de Plus-supermarkt aan de Bergambachterstraat of desnoods ‘een weiland’ buiten de kern. “Pas dan komt het beoogde terrein naast de Willem de Zwijger in beeld, maar dan voor maximaal drie jaar”, aldus de VGBK-woordvoerder.

Ook zijn collega’s van de overige fracties zetten vraagtekens bij de voorkeurslocatie van B&W. “Tot nu toe kon ik me daar wel in vinden, maar de vele reacties van bewoners, die legitieme zorgen hebben geuit, hebben mij aan het twijfelen gebracht”, bekende Wisja Pannekoek namens Waard 18.

Nieuwbouw
In het kort: het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg, en sporthal De Meent krijgen een (gezamenlijk) nieuw onderkomen, ongeveer op de plek van de huidige sporthal en het gebied eromheen. Nadeel is dat De Meent eerst gesloopt moet worden voordat er nieuwbouw plaats kan vinden. Om de sporters ondertussen onder te brengen in andere accommodaties in Schoonhoven, dan wel andere kernen binnen de gemeente, is niet gelukt, zo liet wethouder Ria Boere weten.

En dus kwam het college uit op een tijdelijke -demontabele- sporthal, die 1,1 miljoen euro kost. Een hele investering, maar door deze voorziening ook te gebruiken als andere sporthallen/-zalen in Schoonhoven dan wel andere kernen igerenoveerd moeten worden, kan de afschrijving worden uitgesmeerd over 25 jaar.

Zwaar belast
Politiek Krimpenerwaard debatteerde niet zozeer over de kosten als wel over de locatie. Twee omwonenden van csg Willem de Zwijger hadden dinsdagavond tijdens hun inspreekbeurt duidelijk gemaakt dat zij die sporthal niet zien zitten, omdat de wijk al zwaar belast wordt door de scholengemeenschap. Zij staan gezien de hoeveelheid bezwaren die bij de gemeente zijn ingediend niet alleen.

Omwonende B. Hovener: “We genieten nu ’s avonds en in het weekend, als de school dicht is, van de rust. Dat wordt straks wel anders met een sporthal voor de deur. En hoe lang staat die daar? In eerste instantie werd gesproken over twee à drie jaar, maar in andere stukken lees ik een termijn van tien jaar.”

De tweede inspreker, ir. Vennix, vond dat de omwonenden veel te laat én te summier op de hoogte zijn gebracht. “We worden nu bijna voor een voldongen feit geplaatst.” Hij zette vraagtekens bij de hoogte van de investering: “De demontabele sporthal wordt véél duurder dan 1,1 miljoen euro, onder andere omdat de hoogte waarmee is gerekend -5,5 meter- niet toereikend is.”.

Alternatief
Wethouder Ria Boere hoorde de bezwaren aan en meldde ook twee alternatieve locaties in Schoonhoven-Noord te onderzoeken. Omwille van de marktwerking wilde ze niet zeggen welke.

Er is haast geboden, want het nieuwbouwproject Schoonhovens College-De Meent is in gang gezet. 

De discussie wordt binnenkort voortgezet in de gemeenteraad.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5