Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het voormalige postkantoor  aan de Meidoornstraat.
• Het voormalige postkantoor aan de Meidoornstraat. (Foto: Floris Bakker)

Plan voor multifunctionele accommodatie: ‘Mooi stukje Bergambacht creëren’

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • Politiek Krimpenerwaard is in meerderheid positief over de aankoop van het voormalige postkantoor aan de Meidoornstraat 2 in Bergambacht.


De koop is nodig om een ‘robuuste kavel’ aan de Meidoornstraat te creëren voor een multifunctionele accommodatie voor twee scholen (Kiezel en Kei en De Ark), twee kinderopvangcentra en de bibliotheek.

Eddo Mondriaan (VGBK) dinsdagavond tijdens de commissievergadering: “Hopelijk kunnen we hier een mooi stukje Bergambacht creëren. Positief is ook dat de bibliotheek meer op een zichtlocatie wordt gevestigd.” 

Ruil
Overigens betreft het meer een ruil dan aankoop, want de huidige eigenaar van het postkantoor -de tandartsenpraktijk in Bergambacht- kan zijn intrek nemen aan de Esdoorn 1, waar nu de bibliotheek is gevestigd, en dat in het bezit is van de gemeente. De bibliotheek zelf wordt voor een periode van vier jaar verplaatst naar de Pleinstraat 4, bij Speksnijder Interieurarchitectuur (op de begane grond).

Wethouder Ria Boere erkende tijdens de ‘oordeelsvormende vergadering’ -die weer fysiek kon worden gehouden, zij het in een beperkte bezetting-, dat de gemeente in eerste instantie achter het net had gevist met de aankoop van het voormalige postkantoor. 

“We waren met de toenmalige eigenaar in gesprek, maar vonden de vraagprijs te hoog. De tandartsenpraktijk ging er vervolgens mee aan de haal. Voordat zij zich er echt in vestigen, leek het ons goed om opnieuw de onderhandeling aan te gaan, nu met de nieuwe eigenaar. Met de aankoop wordt de gemeente eigenaar van alle grond in het beoogde plangebied, behalve grond in de Burgemeester Uilkensstraat, dat van een projectontwikkelaar is.”

Verstening
Het eerste uitgangspunt was om de clustering van beide brede scholen plaats te laten vinden op de huidige locatie van de Kiezel en Kei. Dat bleek echter niet haalbaar.

“Met het verkrijgen van het voormalige postkantoor hebben we meer ruimte. Ook voor groen, want er is al genoeg verstening in dit gebied”, aldus Boere, die, als de raad toestemming verleent, snel spijkers met koppen wil slaan. 

Volgens haar liggen alle opties open: “Inzet is één nieuw gebouw voor beide (brede) scholen, maar solitair op de huidige locaties kan ook. En wellicht blijft de bibliotheek wel in het centrum..." Het zal binnenkort duidelijk moeten worden aan de tekentafel. 

Prioriteit heeft de verhuizing van de bibliotheek, want de tandartsenpraktijk wil in november open op de nieuwe locatie. 

Kosten
Eén en ander kost de gemeente bijna 390.000 euro. Dit betreft onder andere een nadelig verschil in de 'ruil', verhuiskosten van de bibliotheek, huurkosten op de nieuwe locatie en een versnelde afboeking van ‘Esdoorn 1’, dat onlangs nog inpandig was gerenoveerd.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5