• Mariska Scalongne en Ruben Braanker.
• Mariska Scalongne en Ruben Braanker. Foto: Floris Bakker

Platform voor sport en cultuur in Krimpen

Algemeen 689 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Met onder meer een online uitagenda wil netwerkorganisatie Synerkri het sport- en cultuuraanbod in Krimpen aan den IJssel beter onder de aandacht brengen.

Een toneeluitvoering, volleybaltoernooi of expositie: allemaal uitjes die een plek krijgen op de online uitagenda die deze maand de lucht in gaat. "Maar er is ook zeker ruimte voor kleinere activiteiten, zoals een klaverjasmiddag", verklaart cultuurcoach Mariska Scalongne. "Inwoners kunnen zo'n activiteit zelf aanmelden door een formulier in te vullen. Wij kijken er vervolgens naar en maken er dan - kosteloos - een aankondiging van die op de uitagenda komt te staan. Voor commerciële bedrijven zijn er wel kosten verbonden aan een plaatsing."

Platform
Als het aan Scalongne ligt, groeit www.uitagendakrimpen.nl uit tot hét online platform waar je als Krimpenaar informatie vindt over sport- en cultuuractiviteiten in het eigen dorp. "Nu nog plaatsen verenigingen hun activiteiten vooral op hun eigen website of Facebookpagina. En ze sturen een berichtje naar de lokale kranten. Eén centrale plek waar je een activiteit online aan een groter publiek kenbaar maakt, is er nog niet. Nu dus wel."

Naast culturele activiteiten is op de website ook van alles te vinden over de sportclubs in het dorp. Dat is een uitvloeisel van het Lokaal Sportakkoord Krimpen. "Daarin staat dat sportverenigingen beter 'vindbaar' moeten zijn", legt Ruben Braanker, verenigingsondersteuner bij Synerkri uit. "Naar ons idee kunnen sport en cultuur elkaar prima versterken. Als je op zoek bent naar informatie over een sportclub, zie je onbewust allerlei culturele activiteiten voorbijkomen. Misschien zit er iets leuks voor je tussen."

Synerkri wil middels een promotiecampagne het activiteitenaanbod onder de aandacht brengen van het Krimpense publiek. Die start op zaterdag 12 september - Open Monumentendag - in het Streekmuseum met de uitreiking van het eerste exemplaar van de cultuurgids aan wethouder Coen Derickx. Vanwege de uitbraak van het coronavirus ziet de dag er wat anders uit dan normaal. Zo is alleen het museum geopend. Daar worden in de buitenlucht allerlei demonstraties gehouden van oude ambachten. Verder is er een fietsroute uitgestippeld langs allerlei monumenten en bezienswaardigheden in Krimpen.

Sportparcours
Door de jaarlijkse sportmarkt is een streep gezet. Synerkri grijpt nu de Nationale Sportweek, die van 18 tot en met 27 september wordt gehouden, aan om de Krimpense sportverenigingen in de schijnwerpers te zetten. Speciaal voor jongeren van tussen de 12 en 18 jaar is er op vrijdag 18 september een urban sportparcours uitgezet rond de skatebaan in Krimpen. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen zij hier freerunnen, steppen of meedoen met een potje pannavoetbal. Ook is het mogelijk te basketballen.

Speciaal voor de 'natte' sporten is op zaterdag 19 september een watersportdag in zwembad De Lansingh. Tussen 12.00 en 17.00 uur kan iedereen langskomen om te ontdekken wat wat de Krimpense zwemvereniging, reddingsbrigade en duikvereniging Sepia zoal doen. "In voorgaande jaren was het voor deze verenigingen lastig om zich te presenteren", zegt Braanker. "Tijdens deze dag kunnen bezoekers met eigen ogen zien wat deze clubs zoal te bieden hebben."

In de week van 20 tot 25 september is het mogelijk om bij een groot aantal sportverenigingen een kijkje te nemen. "Er zijn dan veel open trainingen", zegt Braanker. "Ook zal in die week de sportgids uitkomen, met daarin een overzicht van alle sporten die je in Krimpen aan den IJssel kunt beoefenen."

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden