foto: Stockfoto 123rf.com
foto: Stockfoto 123rf.com Foto: 123rf.com

Verbod op oplaten van ballonnen in Krimpen

Algemeen 819 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ballonnen oplaten. Het gebeurt nog wel eens tijdens de opening van een nieuw gebouw of een festiviteit op school. Maar in Krimpen aan den IJssel mag het binnenkort niet meer.

Een verzoek van Leefbaar Krimpen om een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen is ingewilligd. "Ballonnen brengen grote schade toe aan natuur en milieu", verklaart burgemeester Martijn Vroom. "Na het oplaten komen ze ergens terecht. Probleem is dat die ballonnen niet vergaan. Bovendien zorgen ballonresten voor dierenleed. Zo kunnen dieren verstrikt raken in linten of zien ze ballonresten aan voor voedsel."

Bij het opstellen van de nieuwe APV is rekening gehouden met meer wensen van de gemeenteraad en het college. Zo wordt op verzoek van Vroom het bestaande messenverbod scherper geformuleerd. "Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het niet normaal is om met een steekwapen rond te lopen." Betrapte jongeren krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Ouders van wie hun kind voor een tweede keer wordt betrapt met een mes, krijgen een dwangsom. "Als er meer problemen spelen, schakelen we hulpverlening in voor het kind."

Risico's
Er komt tevens een lachgasverbod. Lachgas is vooral populair onder jongeren en veroorzaakt een korte roes. Vroom maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van het middel onder jongeren in Krimpen aan den IJssel. Een 'ballonnetje' is volgens Vroom echt niet zo onschuldig als het lijkt. "Het is echt slecht voor je. Ook kleven er allerlei risico’s aan het gebruik van lachgas. Daarom moeten we het gebruik ervan ontmoedigen en de beschikbaarheid zien te beperken."

Ook nieuw in de APV: een alcoholverbod in de buitenruimte. De burgemeester kan voortaan plekken aanwijzen waar het niet is toegestaan om alcoholische dranken te nuttigen. Vroom denkt dan met name aan de hangplekken voor jongeren in de gemeente. "Daar struikel je na het weekend over de lege flessen sterke drank. Wij gaan daar scherper op handhaven." Dat er jongeren overlast veroorzaken omdat er voor hen 'niks te doen' zou zijn, gaat er bij de burgemeester niet in. "Het jongerenwerk organiseert hier van alles, maar daar komen ze niet op af."

Boerenprotest
Boeren zullen niet snel met hun trekkers naar Krimpen aan den IJssel rijden om te protesteren. Toch zijn er regels in de APV opgenomen die het organiseren van een boerenprotest mogelijk maken. Vroom: "Het recht om te demonstreren is een belangrijk recht, maar je hebt als inwoner ook het recht om veilig over straat te lopen. Zwaar materieel op de weg kan leiden tot gevaarlijke situaties. Als ze hier willen demonstreren, moeten ze daarom zelf zorgen voor verkeersregelaars. En een dergelijk protest moet 48 uur voor aanvang bij ons worden aangemeld."

Momenteel heeft Krimpen aan den IJssel twee boa’s in dienst. Te weinig om alle nieuwe verboden te handhaven, weet Vroom. "Als de gemeenteraad dit allemaal wil uitvoeren, zullen ze iets aan de capaciteit moeten doen." 

De raad zal zich binnenkort buigen over de nieuwe APV.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden