• Blijdschap bij Jasper Bouter, na het behalen van de Nederlandse titel.
• Blijdschap bij Jasper Bouter, na het behalen van de Nederlandse titel. Foto: Pim Waslander

Jasper Bouter heeft hoogtepunt in ‘coronaseizoen’ te pakken

Algemeen 535 keer gelezen

BERGAMBACHT • Hoe merkwaardig dit ‘coronaseizoen’ tot nu toe ook verloopt, Jasper Bouter werd onlangs met zijn maat Ruben Penninga maar mooi Nederlands kampioen beachvolleybal.

“Een hoogtepunt in deze vreemde tijd”, blikt de geboren Bergambachtenaar (23) tevreden terug, terwijl hij na de vrijdagochtendtraining met zijn auto onderweg is naar een sponsorafspraak. “We waren vooraf niet de favoriet, maar zeker ook niet kansloos. Binnen Beach Team Nederland hebben we twee jongere duo’s, waaronder Ruben en ik, en meer ervaren spelers zoals mijn vroegere teamgenoot Christiaan Varenhorst en het duo Robert Meeuwsen-Alexander Brouwer. De NK-finale ging tussen de ‘jonkies’, waarbij Ruben en ik vastbesloten waren om de titel te pakken. Heerlijk als dat dan ook lukt!”

Qatar
Normaal gesproken reist Jasper met zijn beachvolleybalmaat van maart tot en met oktober de hele wereld rond voor de internationale toptoernooien. “Nu begonnen we in Qatar, waar het al snel duidelijk werd dat het de verkeerde kant op ging. De laatste wedstrijden speelden we bijvoorbeeld zonder publiek. We zijn vervolgens nog wel naar Australië afgereisd voor een volgend toernooi, maar eenmaal daar konden we al na twee dagen weer naar huis om de lockdown in Nederland in te gaan. Heel raar allemaal, maar dat gold natuurlijk voor iedereen.”

Thuis is voor Jasper inmiddels Rotterdam, waar hij alweer enkele jaren woont. “Zo goed en zo kwaad als het ging heb ik voor mezelf getraind, waarbij we schema’s kregen van onze trainers. Heel blij was ik toen we, onder strikte voorwaarden, weer voor het eerst met het team konden trainen.”

Bevoorrecht
Op zijn zeventiende verhuisde Jasper van Bergambacht naar Den Haag, waar de trainingsfaciliteiten zijn gevestigd. Hij traint er gemiddeld twee keer per dag en geniet van zijn status als fullprof. “Ik voel me bevoorrecht dat ik dit leven mag leiden. Ik beoefen mijn favoriete sport en zie nog eens wat van de wereld.” Het is hem niet komen aanwaaien. “Je krijgt het niet cadeau en de constante druk om te presteren is groot. Daarbij moet ik er veel voor laten. Ik kan -zeker middenin het seizoen- niet op stap met mijn vrienden en moet de drank laten staan.”

Dit weekend kwam Jasper in Breda in actie tijdens een eredivisiewedstrijd, aankomende week staat in Utrecht het beachvolleybal-evenement King of the Court op het programma. Dit is een spectaculaire variant op het toch al niet statische beachvolleybal. 

Jasper en Ruben reizen met vertrouwen af naar Utrecht, want tijdens het NK beachvolleybal werd dit duo niet alleen Nederlands kampioen maar tevens de eerste ‘King of the Court’ tijdens een nationaal kampioenschap.

“Grappig is dat bezoekers in Utrecht niet op de tribune maar in coronaproof-skyboxen zitten. Inmiddels hebben al meerdere supporters van ons zo’n zitplek gereserveerd”, aldus de Bergambachtenaar, die nog regelmatig in zijn geboortedorp te vinden is. “Bij mijn ouders en vrienden bijvoorbeeld en straks als het even kan weer bij Thor, waar het allemaal begonnen is.”

Leeg
‘King of the Court’ betekent helaas ook gelijk het einde van dit door corona geteisterde seizoen. De beachvolleybalkalender is verder vooralsnog leeg.

Jasper afsluitend: “Ik hoop dat er nog wel iets bijkomt, want ik heb graag een concreet doel waar ik naartoe kan werken. Als we vervolgens weer alleen kunnen trainen wordt het mentaal gezien best lastig om de winter door te komen. Het ultieme doel? Dat zijn de Olympische Spelen, maar dat is aan de andere kant ook geen obsessie voor me. Veel meer wil ik trots op mezelf zijn aan het eind van de rit. Met of zonder Olympische Spelen.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden