• Het open zagen van de koker.
• Het open zagen van de koker. Foto: Rob Glastra Fotografie

Loden koker geeft inhoud prijs

Algemeen 1.665 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Vol spanning werd vrijdagmorgen uitgekeken naar de inhoud van een loden koker, die al sinds 1898 was ingemetseld in de fundering van het gietijzeren hek om de Wilhelminaboom in Schoonhoven. Een smid kwam er aan te pas om ‘m open te zagen.

“Er zat helaas geen schat in”, lacht Marco Oudshoorn. ”Niks geen gouden munten...”

Oorkonde
Wel, zoals verwacht, een oorkonde, waarvan de inhoud door wethouder Janette Hofman werd voorgelezen. In het handgeschreven document stonden onder andere de namen vermeld van de schoolkinderen die het hek in 1898 onthuld hebben. Ook de namen van de ‘Commisjieleden voor de Inhuldiging’ en de burgemeester en wethouders van de gemeente Schoonhoven.

Toehoorders op het plein voor het Zilvermuseum waren vertegenwoordigers namens de gemeente Krimpenerwaard, het bestuur van de Historische Vereniging Schoonhoven, diverse kinderen van de basisscholen in Schoonhoven en overige belangstellenden.

Restauratie
De boom bij de ingang van het Springerpark werd destijds geplant ter ere van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898. Het gietijzeren hek, dat bijeengespaard was door de schoolkinderen uit Schoonhoven, raakte de laatste jaren zwaar beschadigd en is nu, mede op initiatief van VVD-raadslid Marco Oudshoorn, gerestaureerd.

Oudshoorn, tevens bestuurslid van de Historische Vereniging in Schoonhoven: “We hebben getwijfeld of we de koker wel zouden openen, maar ja: wat is het nut ervan als niemand er ooit inkijkt? De vernieuwing van de fundering was het juiste moment. De bedoeling is dat de oorkonde weer in de koker gaat en opnieuw wordt ingemetseld. Dit samen met een nieuwe oorkonde en een klein zilveren plaatje met het logo van de Historische Vereniging Schoonhoven en de Meestertekens van de zilversmeden van het Zilvergilde St. Eloy.”

De oorkonde is nog tot 8 september te bezichtigen in de hal van het Zilvermuseum.

Op Open Monumentendag -zaterdag 12 september, om 12.00 uur-, wordt de koker ingemetseld en het nieuwe hek onthuld. Oudshoorn: “Ook weer door schoolkinderen, net zoals in 1898.”

(foto's: Rob Glastra Fotografie)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden