• dichter Henk Kooijman.
• dichter Henk Kooijman.

Poëziewandeling rondom (Haastrechtse) dichter Henk Kooijman

Algemeen 712 keer gelezen

HAASTRECHT • In de maand september wordt in Haastrecht -geheel coronaproof- een poëziewandeling rondom het werk van dichter Henk Kooijman georganiseerd.

De gedichten worden getoond op grote raamstickers in de ramen van particulieren en winkeliers aan de Hoogstraat. 

Zwerftochten
Landschapsdichter Henk Kooijman (1928 - 1988) werd geboren in Haastrecht, waar hij tot 1972 woonde. “Zijn zwerftochten door de polders en de dorpen in de Krimpenerwaard vormden gedurende zijn hele leven de inspiratie voor gedichten”, vertelt oud-polderdichter Corie Grootendorst. Zij draagt samen met vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toe en zijn initiatiefnemers van de poëziewandeling.

Vervolgens: “Kooijman ervoer het landschap, de weiden, de wolken en het licht als bezield, als iets dat het menselijk verstand te boven gaat. Hij was als geen ander in staat het uiterlijk 'landschap' te rijmen met een innerlijke wereld.” 

Vanaf 4 september hangen gedurende de hele maand september twintig gedichten van Kooijman op de ramen in de Hoogstraat te Haastrecht. 

Grootendorst: “Tussen museum Paulina Bisdom van Vliet en het einde van de Hoogstraat richting Oudewater leest de wandelaar een doorsnede van zijn Haastrechtse en Krimpenerwaardse gedichten. Een mooie manier om Kooijman te leren kennen of de kennismaking te hernieuwen, op de plek waar zijn gedichten tot stand kwamen.”

Bloemlezing
Na het overlijden van de dichter werd in 2009 een bloemlezing met meer dan 600 gedichten uitgebracht: 'Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee'. In 2012 werd aan zijn voormalig woonhuis een plaquette geplaatst.

“De poëzie van Kooijman is echter vandaag de dag in zijn geboortedorp niet terug te vinden. Vandaar dit monumentje in de vorm van een poëtische dorpswandeling. De gedichten van Kooijman verdienen in Haastrecht een blijvende plek. Deze poëziewandeling is een eerste stap in die richting”, aldus de initiatiefnemers. 

De uitvoering van de wandelroute -onder de noemer ‘Dorpsbewoner’- wordt mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, Krimpener Kunstwaard en particulieren. 

Grootendorst tenslotte: “Alle gedichten in de wandelroute zijn afkomstig uit de verzamelbundel ‘Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee'; Het Groene Hart in 654 gedichten door Arjen Struik.” 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden