Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Hollands Midden: flinke stijging positieve testen coronavirus

  •   keer gelezen

REGIO • In de teststraten van Hollands Midden zijn in de week van 3 tot en met 9 augustus ruim 4.000 coronatesten afgenomen.


In totaal zijn 163 personen positief getest op COVID-19 (dit is inclusief de positieve testen in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen). Het komt neer op 4,1 procent, een flinke stijging ten opzichte van de week daarvoor, toen het percentage 1,3% bedroeg. Er is een nieuw cluster ontstaan in Gouda. Er zijn in totaal vijf clusters in de regio, waaronder in Lekkerkerk. Hier loopt het contact- en brononderzoek nog.

In totaal zijn meer dan de helft van de besmettingen in de regio Hollands Midden afkomstig uit Gouda. “Dit komt omdat mensen geen 1,5 meter afstand hebben gehouden in de familiaire sfeer”, meldt een woordvoerder van GGD Hollands Midden. “Uit ons bron- en contactonderzoek blijkt bovendien dat mensen regelmatig te lang doorlopen met klachten, voordat zij zich laten testen.” 

Vervolgens: “Bij een positieve besmetting belt de GGD de nauwe contacten na. Omdat besmette personen steeds meer nauwe sociale contacten hebben, moet het team soms tientallen mensen bellen die op hun beurt ook weer tientallen andere contacten hebben gehad. Net als bij andere GGD’en in Nederland loopt ook de GGD Hollands Midden tegen haar grenzen aan.”

Daarom kiest de GGD soms voor om een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek, ofwel men vraagt besmette personen zelf hun contacten na te bellen met adviezen over de leefregels en de oproep zich bij klachten te laten testen. 

Ondertussen is de GGD actief bezig met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers voor het bron- en contactonderzoek. Er zijn al veel aanmeldingen, maar het opleiden en inwerken van nieuw personeel kost tijd. Daarom verwacht GGD Hollands Midden dat de krapte bij het bron- en contactonderzoek nog wel enige tijd aanhoudt. 

RIVM
Uit nieuwe gegevens van de RIVM blijkt dat in de periode van 29 juli tot en met 11 augustus 13 inwoners van Krimpen aan den IJssel positief getest zijn op COVID-19. Dit komt neer op 44 mensen per 100.000 inwoners. In de gemeente Krimpenerwaard werden 15 personen positief getest (bijna 27 mensen op 100.000 inwoners).

Voor de gemeente Lopik kwamen deze cijfers uit op 4 (positief geteste inwoners) en 27,6 (per 100.000). Zie ook: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten