• Angelique Lambers (r) met een recent geboren baby.
• Angelique Lambers (r) met een recent geboren baby.

Angelique Lambers 25 jaar verloskundige: 'Het is veel meer dan werk'

Algemeen 1.671 keer gelezen

SCHOONHOVEN • In 25 jaar begeleidde ze zo’n 1.700 geboortes, heeft ze uitgerekend. Angelique Lambers (48) geniet nog dagelijks van haar werk bij Levenslicht Verloskundigen. ‘Het is veel meer dan werk; het is een manier van leven’, zegt ze in onderstaande monoloog.

“Op 1 juni was ik precies 25 jaar werkzaam in mijn verloskundigenpraktijk in Schoonhoven. Ik werd door mijn collega’s verrast met een kleine surpriseparty, want het geplande feestje ging vanwege corona niet door. Het wordt nu later ingehaald.”

“Het coronavirus leidde tot minder contact met mijn cliënten. Het was daardoor lastiger om een vertrouwensband op te bouwen, iets wat je graag wilt als verloskundige. Gelukkig hebben we al vrij snel het aantal fysieke afspraken, met de geldende restricties, weer op kunnen bouwen. Aan de bevallingen zelf verandert in coronatijd niet veel. Wel zijn er noodvoorzieningen -beschermingspak en dergelijke- voor als er iemand bevalt met corona, maar dat is gelukkig nog niet gebeurd. Het onzalige idee om vrouwen met mondkapjes te laten bevallen is geen werkelijkheid geworden. Weeën doorstaan met een mondkapje op: daar moet je toch niet aan denken?”

“Wat er allemaal veranderd is in die 25 jaar? Ik word nu veel eerder bij een zwangerschap betrokken, soms als iemand nog maar net enkele dagen over tijd is. Geen probleem overigens, want iedereen is welkom. Ik heb nu ook meer een coachende rol dan vroeger. Er zijn veel keuzes die aanstaande moeders kunnen maken: onderzoeken zoals echo’s en bloedtesten, maar ook thuis bevallen of in het ziekenhuis, op de baarkruk, in bad of in bed, enz.”

“In de afgelopen 25 jaar heb ik zo’n 1.700 geboortes begeleid. Ja, dat heb ik even uitgezocht, want die vraag zag ik natuurlijk aankomen. Het aantal zwangerschappen is door de jaren heen stabiel gebleven: als praktijk begeleiden wij er zo’n 25 per maand. In Schoonhoven hebben we nu een lichte piek, maar dat heeft alles met de nieuwe wijk Thiendenland te maken. Vooral de Tapuitstraat en Gruttostraat krijgen de laatste tijd diverse nieuwe bewoners.”

“Bijzondere bevallingen? Echt iedere bevalling is speciaal en heeft haar eigen verhaal. Bijzonder is wel dat ik nu ook bevallingen begeleid bij vrouwen, die ik als baby heb ‘gehaald’. Een nieuwe generatie dus, dat geeft wel aan dat ik al even bezig ben.”

“Het overlijden van een baby tijdens de bevalling zelf komt gelukkig bijna nooit voor. Toch is er soms het verdriet van het verlies van een kind, een mogelijke afwijking of een miskraam. Het leven is niet maakbaar. Het mooie aan mijn vak vind ik dat ik dan ook steun kan bieden en degenen die het betreft zo goed mogelijk kan begeleiden in het rouwproces.”

“Verloskundige zijn is voor mij het mooiste vak. Het is ook meer dan werk alleen, het is een manier van leven. Ik wil nog wel twintig jaar door.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden