• De cover van 'Rotterdam vanuit de wolken'.
• De cover van 'Rotterdam vanuit de wolken'. Foto: PR

Lekkerkerkse uitgever brengt boek 'Rotterdam vanuit de wolken' op de markt

Algemeen 525 keer gelezen

LEKKERKERK • Tienduizenden luchtfoto's maakte fotograaf Bart Hofmeester (1921-2001) van Rotterdam. In nauwe samenwerking met Fotobureau Roel Dijkstra bundelde Peter Egge van uitgeverij Watermerk uit Lekkerkerk de mooiste in het boek 'Rotterdam vanuit de wolken'.

Hofmeester was een van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. Vanaf de jaren 50 hing de Rotterdammer geregeld in een Cessna ergens boven Nederland, maar vooral boven de Rotterdamse havens. 'Ik heb Nederland zien groeien onder mijn vingers', vertelde hij ooit tegen een journalist van dagblad Het Vrije Volk. 

Overzicht
De archieven van zijn bedrijf AeroCamera Bart Hofmeester groeiden en groeiden. De collectie vormt een bijzondere, zeldzame verzameling van beelden die een prachtig overzicht schetsen van het naoorlogse Nederland. "Wie de honderden dozen met afdrukken doorkijkt, ziet de geschiedenis onder zijn ogen voorbijtrekken", vertelt Egge. "De kale vlakte van de platgebombardeerde binnenstad wordt langzaam gevuld. De Rotterdamse haven schuift gestaag van de stad richting kust."

Met zijn camera legde Hofmeester het allemaal vast: de aanleg van de Botlek, de Europoort. Zwart-witbeelden geven weer hoe in de loop van enkele decennia dorpen verdwenen en andere dorpen uitgroeiden tot steden. Hoe landbouwgrond werd omgezet in bouwterreinen voor raffinaderijen. Opgespoten en uitgebaggerd voor kades en kanalen. Voor havens waar de grootste schepen ter wereld kunnen aanmeren.

Censuurregels
Volgens Egge zou geen enkele foto in het boek vandaag de dag nog gemaakt kunnen worden. "Alles is ingehaald door de tijd. Maar de beelden die Hofmeester maakte, met die grote zwarte camera in zijn handen gekneld, zitten voor altijd in ons collectieve geheugen geprent. En hij moest ook nog eens rekening houden met de strenge censuurregels voor luchtvaartfotografie van de overheid in die tijd."

Onder leiding van Egge werkte een team van vijf personen ruim twee jaar aan het archiveren en selecteren van de tienduizenden foto’s. "Het is een selectie geworden om van te watertanden. Foto’s die iedere Rotterdammer met trots vervullen en laten genieten van de parels uit de Hofmeester-schat."

Het boek 'Rotterdam vanuit de wolken' kost 39,95 euro en is te koop in de boekhandel en online bij www.watermerk.eu. De luxe uitgave heeft 304 pagina’s, 315 foto’s, weegt ruim twee kilo en is gedrukt bij Drukkerij De Groot in Goudriaan. De gelijknamige tentoonstelling in Museum Rotterdam is vanwege het coronavirus verplaatst naar volgend jaar. De opening staat gepland op 27 maart 2021.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden