• De koninginnenpage.
• De koninginnenpage. Foto: stockfoto

Zeldzame vlinder ontdekt op dijken Krimpen aan de Lek

Algemeen 1.100 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Op de Molendijk en Noord in Krimpen aan de Lek is een koninginnenpage waargenomen. Deze zeldzame vlinder komt normaal alleen voor in Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. 

De vlinder werd ontdekt door een ecoloog die in opdracht van de aannemer onderzoek doet naar de resultaten van het maaibeleid van de afgelopen jaren. 

Stappen
Sinds 2017 worden de dijken van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in verschillende stappen gemaaid. Als een aannemer gaat maaien, moet hij rekening houden met het leven van planten en dieren. Door eerst de bovenkant en een paar weken later pas de onderkant te maaien, krijgen zij meer kans om zich te ontwikkelen. Ze schuilen in het gras dat er nog staat.

De koninginnenpage leeft onder andere in ruige graslanden. De vrouwtjes zetten hun eitjes alleen af op bepaalde planten, die in dat landschap voorkomen. De aannemer heeft besloten het stuk van de dijk waar de vlinder is aangetroffen niet te maaien. Het deel wordt pas gemaaid bij de laatste maaironde in september. Dan is de vliegtijd van de vlinder voorbij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden