Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Adriaan Ringoir met zijn wedstrijdstep: “Ik ben dol op uitdagingen.”
Adriaan Ringoir met zijn wedstrijdstep: “Ik ben dol op uitdagingen.” (Foto: Jan Timmer)

Krimpenaar stept van Zuid-Limburg naar Noord-Groningen

  •   1249 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Adriaan Ringoir is dol op uitdagingen. Binnenkort probeert hij per step van het Zuid-Limburgse Eijsden naar het in de bovenste punt van Groningen gelegen Noordpolderzeil te rijden.

“422 kilometer die ik binnen 24 uur tijd wil afleggen”, vertelt de 28-jarige inwoner van Krimpen aan den IJssel. Ringoir geldt in de internationale stepwereld als een grootheid. Logisch, want hij is regerend Europees- én Wereldkampioen. Curieus genoeg lukte het hem niet om ook de Nederlandse titel in de wacht te slepen. “Die dag was het regenachtig en ik koos voor het verkeerde schoeisel, waardoor ik tijdens de race steeds weg slipte bij het afzetten. Terugkijkend baal ik nog steeds. Doordat ik relatief laat bij de startplek aankwam, miste ik de tijd om me goed voor te bereiden en koos ik in de haast voor het verkeerde schoenprofiel. Stom. Dat overkomt me geen tweede keer.”

Muziekvereniging
Zijn passie voor steppen als sport deed Ringoir zo’n zes jaar geleden op. Tot die tijd korfbalde hij bij KOAG en was hij regelmatig fietsend of wandelend actief in de Krimpenerwaard en daarbuiten. Via voormalig wereldkampioene Wenda Zuidam kwam hij in contact met de stepsport. “Zij is net als ik lid van een muziekvereniging en maakte me enthousiast om het een keer te proberen. Dart heb ik gedaan. Vanaf de eerste kennismaking met de step was ik verkocht. Niet veel later werd ik lid van een stepteam en reed ik mijn eerste wedstrijd: een tijdrit over de Afsluitdijk; 34 kilometer doorstampen. Ik bleek al meteen aardig te kunnen meekomen. Dat smaakte naar méér." 

En dat méér kwam er. Ringoir nam deel aan kampioenschappen op de sprint (200-, 400- en 800 meter), korte nationale en internationale races, marathonafstanden tot 50 kilometer én het EK en WK. Ook maakte hij uitstapjes naar de cross. "Daarin werd ik afgelopen jaar Open Belgisch Kampioen.” Ondertussen liet hij zich verleiden om nóg langere afstanden op zijn ultralichte carbon wedstrijdstep af te leggen. Het ‘Rondje IJsselmeer’ bijvoorbeeld over een dikke 300 kilometer. 

Vakantie
Binnenkort wacht hem zijn ‘masterpiece’: waarin hij binnen een etmaal van Zuid-Limburg naar Noord-Groningen wil steppen. “De route heb ik inmiddels gemaakt”, vertelt de Krimpenaar. “Ik vertrek op 11 juni om 15.00 uur vanuit Eijsden. Om de 50 kilometer houd ik een korte pauze, om de 100 een wat langere van zo’n 25 minuten. Mijn ouders staan steeds op die punten om me te verzorgen met voedsel en drinken. Aan het eind van het traject staan mijn vrouw Judith en onze zoon Thomas. Meteen daarna gaan we lekker op vakantie in Friesland. Een mooi vooruitzicht!”

Ringoir verwacht geen grote problemen te ondervinden tijdens zijn monstertocht. “Het zou wat zwaarder kunnen worden op het moment dat de avond overgaat in de nacht”, zegt hij. “In die fase van de tocht rijdt een bevriende stepper met me mee om me gezelschap te houden. Dat houd me wel wakker. Uiteindelijk hoop ik voor 15.00 uur in Noordpolderzeil aan te komen. Als ik een gemiddelde snelheid van 22 à 24 kilometer per uur aanhoud, moet het allemaal keurig lukken. Ik kijk er in ieder geval zeer naar uit.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }