Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Directeuren Jaco Vink van de Schoonhovense Ichtusschool (links) en André Romeijn van de Emmaschool voor de bouwplaats waar een compleet 'prefab' schoolgebouw wordt geplaatst.
• Directeuren Jaco Vink van de Schoonhovense Ichtusschool (links) en André Romeijn van de Emmaschool voor de bouwplaats waar een compleet 'prefab' schoolgebouw wordt geplaatst. (Foto: Stephan Tellier)

Uitbreiding geeft Ichthus en Emmaschool lucht

  •   550 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het is even doorbijten voor de leerkrachten en leerlingen van PCB Ichthus, de Emmaschool en kinderopvang. De 33 betonnen palen voor de nieuwe lokalen bij de entree van MFA De Vogelweide worden door heibedrijf Boer met forse klappen in de grond geslagen en dat zorgt voor enig kabaal.

“Het duurt twee dagen. Dat is te overzien”, menen André Romeijn (directeur Emmaschool) en Jaco Vink (directeur Ichthus). Belangrijker is dat daarmee een begin wordt gemaakt met extra huisvesting, want beide scholen snakken al enige tijd naar ruimte. Ze maken nu gebruik van het speellokaal en de buurtkamer om de groei van het aantal leerlingen op te vangen. 

Improviseren
De Ichthus telt 248 leerlingen en de Emma – die daarnaast over een centrumlocatie met 160 leerlingen beschikt – biedt zo'n 220 kinderen onderdak. Tot het nieuwe schooljaar in september begint, zal het improvisatievermogen van beide schoolleiders op de proef worden gesteld. De consequenties van het coronavirus maken dat er in deze 1,5 meter-samenleving niet eenvoudiger op, maar gelukkig zijn de aanpassingen voor leerlingen tot en met 12 jaar te overzien.

“Bij leerkrachten is dat anders”, zegt Jaco Vink (45). “Je kan niet met alle collega's in een kleine ruimte. Vergaderen verloopt via videobellen. Daarom houden we onze studiedag in een grote kring in het gymnastieklokaal.”

Wie had bij de opening in 2015 kunnen bevroeden dat beide scholen zouden dichtslibben? “Prognoses gaven toen een andere cijfers aan”, zegt André Romeijn (62). “Maar daar hield deze vruchtbare wijk Thiendenland II geen rekening mee. Ik spreek vrijwel dagelijks nieuwe ouders. Zolang er gebouwd wordt, neemt het volume toe. Dat heeft uiteraard z'n weerslag op de grootte van de groepen.”

Jaco Vink ziet dezelfde ontwikkeling bij de Ichthus. “Toen ik hier twee jaar geleden aantrad, waren er zeven groepen. Nu tellen we er tien en straks zijn het er elf. Gemiddeld zitten er 24 leerlingen in een groep. Dan weet je ook meteen hoeveel lokalen er nodig zijn. In september duiken we meteen met drie groepen in de nieuwe lokalen.”

Steun
Dan slaken beide directeuren een zucht van verlichting. “Wethouder Ria Boere gaf alle steun aan de uitbreiding. Toen ze vorig jaar een kijkje kwam nemen, struikelde ze haast over de benen van de leerlingen. Ze zag het 'ophokken' met eigen ogen en gaf meteen aan dat ze de situatie snel zou gaan veranderen. Dat is ook gebeurd”, aldus Romeijn. “Met de geprefabriceerde lokalen hopen we de ruimtenood op korte termijn op te lossen. Er zijn alweer nieuwe aanmeldingen.”

Romeijn en Vink zijn samen op bezoek geweest bij een school in Capelle aan den IJssel om de aanpak van prefab-lokalen door aannemer Hodes te bezichtigen. “Het zag er strak uit. Hodes is gespecialiseerd in deze bouwtechniek. We hadden er een goed gevoel bij”, geeft Vink aan. “We kunnen straks de instroom zonder kunstgrepen in goede banen leiden.”

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }