Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het raadhuis van Krimpen aan den IJssel.
• Het raadhuis van Krimpen aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Nieuwe coalitie wil Krimpen 'verbindend' door coronacrisis loodsen

  •   823 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Er is een einde gekomen aan de politieke crisis in Krimpen aan den IJssel. De gemeente heeft na vijf maanden eindelijk een nieuwe coalitie. 

Die bestaat uit SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA. De nieuwe coalitie kan rekenen op 12 van de 21 zetels in de gemeenteraad. Er komen vier wethouders. Het ziet ernaar uit dat Anthon Timm (VVD) op zijn post blijft; SGP, CDA en PvdA leveren de overige drie wethouders. Het voornemen is om het nieuwe college op 2 juli te beëdigen.

Vertegenwoordigers van de zes partijen zaten sinds 20 maart regelmatig met elkaar aan tafel om te werken aan een akkoord. Onder het motto 'Evenwichtig door de crisis' is het nu gelukt een coalitie te vormen. 'Evenwichtig besluiten is in deze tijd meer dan ooit nodig', schrijven de partijen in een gezamenlijke verklaring. Bij het zoeken naar oplossingen willen zij niet alleen de overige fracties betrekken, maar ook de Krimpense samenleving.

Opgaven
Het streven van de nieuwe coalitie is om alle inwoners van Krimpen aan den IJssel perspectief te bieden, met name kwetsbaren, jongeren en iedereen (ook organisaties, red.) die door de coronacrisis is getroffen. Ze wijst erop dat Krimpen sowieso voor een aantal grote opgaven staat: de jeugdzorg, het sociaal domein, de energietransitie en de mobiliteit (grote kruising, Algeracorridor).

De coalitie zegt te willen werken aan herstel van vertrouwen en evenwicht. 'Niet alleen in de raad en tussen raad en college, maar ook in de Krimpense bevolking in al haar diversiteit. Krimpen heeft een bestuur nodig dat mandaat heeft van de gemeenteraad en zo kan zorgen voor stabiliteit én daadkracht. De coalitie wil besturen met respect voor elkaar en alle inwoners van Krimpen.'

Krimpen aan den IJssel zit sinds eind vorig jaar zonder coalitie nadat Stem van Krimpen (5 zetels) en Leefbaar Krimpen (3 zetels) besloten om de stekker uit de coalitie 'Kleurrijk Krimpen' te trekken. Dit tot verbijstering van de twee andere coalitiepartijen VVD en D66. De twee lokale partijen hoopten met andere coalitiepartners de coalitie voort te zetten, maar dat lukte niet.

Fractievoorzitter Wilco Slotboom-Zeedijk van Stem van Krimpen vindt het onbegrijpelijk dat Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen, samen goed voor 43 procent van de stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, buitenspel zijn gezet. Hij verwijt de nieuwe coalitie de gemeente op hoge kosten te jagen. “De rode cijfers in de begroting tellen, mede door de coronacrisis, zes nullen. Daar komt het wachtgeld wat de inwoners moeten opbrengen - bijna acht ton - nog bovenop.” Hij vreest voor het einde van de zwaarbevochten zondagsvrijheid en het voortbestaan van verschillende gemeentelijke voorzieningen. “Sluit de bibliotheek of het zwembad, of moet het Streekmuseum eraan geloven?”

Framen
Met name de VVD krijgt van Stem van Krimpen de zwartepiet toegespeeld. Die partij zou 'achter de rug' van het college een nieuw akkoord hebben gesmeed. VVD-fractievoorzitter Sharon Tollenaar ontkent dat. "Waar ik moeite mee heb, is dat Stem van Krimpen probeert te framen dat de VVD een coup heeft gepleegd. Dat is gewoon niet zo! De twee lokale partijen hebben in december het vertrouwen in óns opgezegd. Het college kon daarna niet meer rekenen op voldoende steun van de raad. Omdat er belangrijke beslissingen moeten worden genomen om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden, is een stabiel bestuur nu keihard nodig."

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }