Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het zendertje waar de grutto mee rondvliegt, weegt maar 5 gram.
• Het zendertje waar de grutto mee rondvliegt, weegt maar 5 gram. (Foto: Sijmen Hendriks)

Grutto's Krimpenerwaard voorzien van een zender

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Vijf volwassen grutto’s in de Krimpenerwaard zijn voorzien van een satellietzendertje. Het gaat om drie grutto's in natuurgebied De Nesse en twee in het agrarisch gebied van het Agrarisch Collectief.  


Onderzoekers van het Lowland Ecology Network hopen door het onderzoek meer inzicht te krijgen in de bewegingen van de grutto’s en hun kuikens in de Krimpenerwaard, een gebied dat van oudsher erg in trek is als broed- en leefplek voor weidevogels. De eerste resultaten worden verwacht in november 2020. 

Als het meezit kan in het najaar ook de reis van de gezenderde grutto's naar West-Afrika worden gevolgd en de terugkeer naar de Krimpenerwaard. Op de Facebookpagina van de provincie Zuid-Holland, de opdrachtgever van het onderzoek, zullen geregeld blogs over de belevenissen van de grutto’s worden geplaatst. Er komt tevens een mogelijkheid om de vogels ‘live’ te volgen. 

Nieuwe natuur
In de Krimpenerwaard wordt veel nieuwe natuur aangelegd. Percelen in polder De Nesse en bij Berkenwoude zijn al in 2016 en 2017 ingericht als natuurgebied, vooral om er meer weidevogels naar toe te lokken. Dat lukt, zo blijkt uit onderzoek. Grote vraag is of het de grutto’s ook lukt om er succesvol kuikens groot te brengen.

Het gaat al jaren slecht met steltlopers als de grutto. De aantallen lopen drastisch terug. Zowel in de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap als het Agrarisch Collectief worden maatregelen getroffen om het de vogels naar de zin te maken. Zo zijn percelen afgeplagd, slootkanten vlakker gemaakt en is het waterpeil flexibel, met hoog water in het voorjaar. 

In het agrarisch gebied staan zonnepompen, om plas-dras te creëren. Het gras wordt hier ook later gemaaid. Onderzoek in de afgelopen jaren toont aan dat dit alles een positief effect heeft op de aantallen grutto’s die hier op afkwamen. 

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier