Afbeelding
stockfoto

'45 windmolens en 800 hectare zonnevelden in regio ‘U10/U16’

Algemeen 511 keer gelezen

LOPIK • De regio U10/U16, waartoe de gemeente Lopik behoort, wil 1,8 TWh (terawattuur) duurzame energie aan de nationale opgave voor 2030 bijdragen. Dat is volgens de betrokken partijen haalbaar met 15% benutting van grote dakoppervlakken plus circa 45 (grote) windmolens en 800 hectare zonnevelden.

De regio U10/ U16 presenteerde onlangs de ontwerp-Regionale Energiestrategie. Hierin geven de zestien Utrechtse gemeenten, vier waterschappen, de provincie Utrecht en Stedin aan hoe de regio een ‘reële bijdrage’ wil leveren aan de landelijke klimaatdoelstelling om energieneutraal te worden in 2050. Met als tussenstap om 49 procent CO2-reductie in 2030 te bereiken.

Gesprek
In de ontwerp-RES worden nog geen keuzes gemaakt of zoekgebieden aangewezen. Dit komt in de ‘RES 1.0’: ‘Daarbij maken we steeds de afweging waar dat het beste kan. Waar de economie het meeste baat heeft en waar het de natuur het minste schaadt. We vinden het belangrijk om hierover het gesprek met inwoners, stakeholders en andere belanghebbenden aan te gaan. Uiteraard zetten we ook in op energiebesparing. Energie die je niet gebruikt hoef je niet op te wekken’, aldus een passage in de ontwerp-RES.

In het rapport focussen de betrokken partijen zich op de hoeveelheid duurzame elektriciteit die de regio in 2030 kan opwekken. ‘We onderzoeken hoeveel duurzame elektriciteit we als regio kunnen bijdragen aan de nationale opgave van 35 TWh op land voor 2030, die door de 30’ RESSen’ gezamenlijk gerealiseerd dient te worden. Daarnaast onderzoeken we of en hoe 1/3 van de onderzoeksambitie ‘energieneutraal regio 2050’ in 2030 kan worden vormgegeven en 2/3 in 2040. We spannen ons in om uiterlijk 1 januari 2025 de vergunningen voor zonnevelden en windturbines te verstrekken zodat de genoemde hoeveelheid duurzame elektriciteit in 2030 gerealiseerd kan worden’.

De regio wil 1,8 TWh aan de nationale opgave voor 2030 bijdragen. Volgens de betrokken partijen is dat haalbaar met 15% benutting van grote dakoppervlakken plus zo'n 45 (grote) windmolens en circa 800 ha zonnevelden.

Clustering
‘We zien voor 2030 bijvoorbeeld potentieel voor windmolens, vooral langs infrastructuur, in het bijzonder op geschikte locaties langs de snelwegen (A12, A2, A27 en A28), het Amsterdam-Rijnkanaal en spoorlijnen. Daarnaast zien we lokaal kansen voor windmolens bij bedrijventerreinen en in agrarische gebieden. Gedacht wordt aan clustering om optimaal gebruik te kunnen maken van de netcapaciteit. Circa 70 grote windmolens (5,6 MW) in de U16 lijkt technisch mogelijk voor 2030 binnen deze denkrichtingen. Dit zou ca. 1 TWh opleveren. Als 2/3 van deze technisch haalbare windmolens worden gerealiseerd (dus 45 windmolens) dan levert dit ca 0,7 TWh op. Als referentiekader: op dit moment staan er zestien windmolens in het U16-gebied, verspreid over vijf gemeenten'.

De gemeenteraden van de betrokken gemeenten dienen de ontwerp-Regionale Energie Strategie te bekrachtigen. Lopik buigt zich hier op dinsdag 26 mei over.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie Nieuws gisteren
Afbeelding
Inclusieve picknicktafel in Middenweteringpark Krimpen a/d IJssel Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden