• Het raadhuis in Krimpen aan den IJssel.
• Het raadhuis in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Coronacrisis verenigt Krimpens college

Algemeen 840 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Botsingen en meningsverschillen binnen het college van Krimpen aan den IJssel zijn bijgelegd om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

De breuk tussen de coalitiepartijen (Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, VVD en D66) van eind vorig jaar had ook zijn invloed op het functioneren van het college. Er waren volgens burgemeester Martijn Vroom spanningen in onderlinge relaties en gevoelens van ergernis over en weer. "Gedragingen die weliswaar herkenbaar zijn in een fase van politieke onzekerheid, maar die ondertussen niet bevorderlijk zijn voor een slagvaardig bestuur", zo schrijft hij in een raadsinformatiebrief.

De huidige omstandigheden hebben bij het college echter geleid tot een grondige bezinning. Het managen van de coronacrisis vergt namelijk een 'adequaat bestuurlijk optreden'. En met de voorbereidingen voor de nafase van de crisis is nog maar net begonnen. Vroom verwacht een enorme opgave, zowel beleidsinhoudelijk als in financiële zin. "De komende tijd zal dat al met al een zware wissel trekken op het besturen van de gemeente."

Belang
Van een herstel van de coalitiebreuk is geen sprake, benadrukte VVD-fractievoorzitter Sharon Tollenaar zaterdag tijdens de uitzending van 'Kijk op Krimpen' van de Lokale Omroep Krimpen. "De vier leden van de huidige coalitie hebben enkel besloten om de verdeeldheid achter zich te laten, om zo de coronaproblematiek het hoofd te bieden."

Onder leiding van formateur Tjerk Bruinsma proberen vertegenwoordigers van zes partijen (SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA) ondertussen een nieuwe coalitie te smeden. Over de stand van zaken deed Tollenaar geen uitspraken, maar ze heeft goede hoop dat de partijen eruit gaan komen. "Het is geen zaak of er een nieuwe coalitie gaat komen, maar wanneer. Tot die tijd blijven de collegeleden met elkaar samenwerken, in het belang van Krimpen aan den IJssel."

Als het aan Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen ligt, blijft het huidige college voorlopig intact. "Er zijn heel veel uitdagingen en het is nu niet in het belang van onze gemeente om wethouders te wisselen. Nieuwe bestuurders hebben immers tijd nodig om zich in te werken. Laat de wethouders die er nu zitten gewoon hun werk afmaken. Er laten we raadsbreed werken, dus zonder partijvlaggetjes. Per onderwerp kijken we of er een raadsmeerderheid voor is te vinden."

Kosten
Van der Elst wijst ook op de kosten. Het duurt nog anderhalf jaar tot aan de eerstvolgende verkiezingen. "Nu drie van de vier wethouders naar huis sturen kost je zo'n zes ton en onze gemeente staat er financieel al niet zo best voor. Met onze slechte financiële positie en het kleine ambtenarenapparaat dat we hebben, vrees ik dat de provincie Zuid-Holland en het Rijk nogmaals serieus gaan kijken of er nog wel toekomst is voor een zelfstandige gemeente Krimpen aan den IJssel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden