• Lisa maakt met de Zilversmid kit een bloementuintje.
• Lisa maakt met de Zilversmid kit een bloementuintje. Foto: Lisette van der Eijk

Zilvermuseum pakt uit met online activiteiten

Algemeen 440 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Wat doe je als je geen bezoekers mag ontvangen? Dan breng je het museum bij de mensen thuis. Dat doet het Nationaal Zilvermuseum via een online museum, lespakketten en een Zilversmid kit voor thuis.

Vanaf het moment dat de deuren dicht moesten, richt het Nederlands Zilvermuseum haar pijlen op wat nog wél kan. Zo is de net afgelopen tentoonstelling Dynasty online beschikbaar gemaakt via een hotspot kaart met foto's, video's en teksten van de expositie. Een soort interactief bezoek. Ook de tentoonstelling Feest uit 2018 is op deze manier te bekijken. Daarnaast vloggen medewerkers van het museum en is er onlangs een interview op IGTV gehouden met de Franse artist designer Paul Youenn.

Het artikel gaat verder onder de video.

Gratis lessen
Voor scholen heeft het museum vier gratis lessen ontwikkeld. In het pakket zitten opdrachten op verschillende niveaus, zodat kinderen thuis kennis kunnen maken met het vak van zilver- en goudsmid.

Knutselkit voor thuis
De nieuwe Zilversmid kit biedt kinderen de mogelijkheid om nog meer te kunnen doen thuis. Het museum heeft vier toolkits ontwikkeld waarmee kinderen thuis iets kunnen maken dat te maken heeft met het vak van zilversmeden. In het pakketje zit een duidelijke instructie, gereedschap en aluminium. Daarmee kunnen kinderen een sleutelhanger, bloementuintje, vrijheidsvogel of wikkelring maken. De kit is voor 5,95 euro te koop in de webshop van het museum.

1,5-meter-plan
Verder is het museum op de achtergrond bezig om een 1,5-meter-plan op te stellen. "Het is een hele puzzel. We kijken naar looproutes, schermen bij de receptie en we moeten zorgen voor zo min mogelijk aanrakingen. We onderzoeken daarom de mogelijkheden voor een audiotour op de mobiel. Zo willen we een stukje beleving bieden, maar wel op een veilig manier. Misschien moeten we ook kijken hoe we bezoekers meer kunnen spreiden over de dag. Hoe dan ook: hoe eerder we veilig open kunnen, hoe beter", aldus Dijkman.

Want het is geen geheim dat de gedwongen museumsluiting de financiële positie van het museum geen goed doet. "Het is een klap. Normaal gesproken hebben we 20.000 bezoekers per jaar, waarbij de voorjaarsmaanden de beste maanden zijn. Dan komen alle toeristen en dagjesmensen. Het is een enorme strop dat dit nu niet lukt."

Doneeractie
In afwachting van alle regelingen, start het museum met een doneeractie. Via de website kunnen mensen eenvoudig een eenmalige bijdrage doen om het museum te steunen.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden