Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Yael van Heemst in haar 'thuis-gym'.
• Yael van Heemst in haar 'thuis-gym'. (foto: Maurice van Heemst)

Yael van Heemst mag naar academie Papendal: 'cruciaal om topjudoka te worden'

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Yael van Heemst heeft weer een nieuwe stap gezet in haar carrière. De talentvolle judoka kreeg bericht van de Judobond dat ze is toegelaten tot de juniorenacademie op nationaal trainingscentrum Papendal.


"Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee", reageert de 18-jarige Krimpense enthousiast via de telefoon. "Dit is cruciaal in mijn streven om topjudoka te worden."

Testweek
Yael moest zich onlangs voor een testweek melden op Papendal. "Daarbij kwamen allerlei facetten van judo naar voren. Ik moest volop aan de bak, maar er werd ook gelet op hoe ik me in de groep gedroeg en of ik het fysiek aan kon. Je wordt eigenlijk helemaal gescreend."

Met succes, want de Krimpense kreeg goede beoordelingen. Door de coronacrisis ging een tweede testweek niet door. Daarvoor in de plaats moest Yael via een skypeverbinding haar motivatie aangeven aan de selectiecommissie.

"Ik heb gezegd dat de academie noodzakelijk voor me is als ik verder wil groeien in mijn sport. Alle faciliteiten zijn op Papendal aanwezig om topsport te bedrijven. Eén en ander volstond om te worden toegelaten."

ABC-tje
Yael ziet daarmee als eerstejaars in de klasse tot 21 jaar een droom in vervulling gaan. "Volgend jaar had ik anders wellicht een herkansing gehad, maar dan had ik toch een jaar judo op topniveau gemist." 

Dat de Krimpense ondertussen een rijk gevulde prijzenkast heeft, maakte haar uitverkiezing tot de academie zeker geen 'ABC-tje', weet ze: "Ik heb andere beloftevolle judoka's ook zien stranden. Een vriendin van me, eveneens een goede judoka, maar dan in een andere gewichtsklasse, werd bijvoorbeeld niet toegelaten. Jammer, want het had leuk geweest om dit avontuur met haar aan te gaan."

De academie gaat in principe -want in deze coronacrisis is alles onder voorbehoud- na de zomer van start. "Ik train dan twee tot drie keer per dag op Papendal", kijkt de judoka reikhalzend vooruit. "Dat betekent ook dat ik ga verhuizen, want het is niet te doen om steeds heen en weer te reizen. Ik ga dus op zoek naar een appartement voor mezelf."

Mini-dojo
Ondertussen houdt ze in Krimpen aan den IJssel haar conditie op peil en traint ze met haar broer op zolder. "Daar hebben we een soort mini-dojo gecreëerd, waardoor ik mijn techniek kan bijhouden en nieuwe technieken kan oefenen. Handig een broer die ook judoot!"

Daarnaast moet er geblokt worden, want ze doet dit jaar examen aan het vwo. "Tenminste, voor de helft dan. De andere vakken doe ik volgend jaar. Ik moet dus naast een appartement ook een nieuwe school in Arnhem gaan zoeken."

EK
Het EK tot 21 jaar is in principe het eerstvolgende grote doel. "Het toernooi is in november gepland, alleen is de kwalificatie daarvoor door de coronacrisis weggevallen. Alle wedstrijden zijn tot september geannuleerd. Even kijken hoe dat precies gaat, maar het zou mooi zijn als ik daar naartoe kan werken."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten