• Jan Blom met de in boekvorm uitgegeven oorlogsrijm.
• Jan Blom met de in boekvorm uitgegeven oorlogsrijm. Foto: Mario Wagenaar Photography

Jan Blom brengt oorlogsrijm Cees Eikelboom in boekvorm uit

Algemeen 657 keer gelezen

BERGAMBACHT/LEKKERKERK • "Een flinke, maar ook mooie klus", zo omschrijft Jan Blom het digitaliseren van een enorme, handgeschreven oorlogsrijm van Cees Eikelboom. Deze legde vanuit zijn woning aan de Lekkerkerkse Opperduit de Tweede Wereldoorlog vast in dichtvorm.

Het oorspronkelijke epistel beslaat 153 pagina's, met op iedere bladzijde 41 regels. "De rijm is opgetekend in een oud kasboek", zegt Jan Blom over de bijzondere creatie. "De heer Eikelboom beschrijft de oorlog vanaf de Duitse inval in Polen tot en met de bevrijding. In prachtig handschrift, met vaste hand genoteerd met een in de inktpot gedompelde kroontjespen. Een genot om naar te kijken en te lezen."

Blom hield de schrijfwijze van die tijd intact. "Mensch met 'sch' dus, en 'verlooren' met dubbel 'o'. Ik heb het zo authentiek mogelijk gehouden."

Afschuw
De inwoner van Bergambacht, die meerdere boeken op zijn naam heeft staan, vindt het meest bijzondere aan de oorlogsrijm dat alle belangrijke en minder grote gebeurtenissen tijdens WO II worden becommentarieerd met een Krimpenerwaardse blik.

"Het is niet alleen een kwestie van beschrijven, maar de heer Eikelboom schuwt het geven van zijn mening niet. Hij spreekt zijn afschuw uit over de razzia's van de Duitsers naar onderduikers en de executies van mensen uit het verzet. Maar ook het weghalen van de kerkklokken in Lekkerkerk, ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie, de noodlanding van een geallieerd vliegtuig in de Lek en de hongerwinter, waarin uitgehongerde mensen aan de deur kwamen om eten te vragen, beschrijft en becommentarieert hij."

Handelsgeest
Over de persoon Cees Eikelboom, vertelt Blom het volgende: "Het was een man met handelsgeest. Hij begon in Lekkerkerk een groothandel in boter, kaas en eieren. Dat betrok hij in het begin van de boeren. In Rotterdam ging hij de winkels af om zijn producten te slijten. Later kocht hij zijn handel in bij de fabrieken. Hij was getrouwd met Geertje Berdina Verburg, met wie hij vier dochters kreeg. Cees Eikelboom overleed in 1984."

Jan Blom hoorde van Ernst van der Vlist, oud-eigenaar van de gelijknamige supermarkt in Bergambacht, over het monnikenwerk van Cees Eikelboom. "De heer Eikelboom is zijn opa. Mijn interesse was gelijk gewekt en werd nog verder versterkt toen ik het boek mocht inzien. Ik wilde meer mensen deelgenoot maken van de unieke oorlogsrijm en daar is door de familie mee ingestemd."

Boek
Na een aantal weken was de klus geklaard om het enorme gedicht te digitaliseren. Vervolgens zijn er illustraties bij geplaatst en kon het eindresultaat naar de drukker.

Blom: "Eén van de illustraties betreft een afbeelding van een schilderij van de heer Eikelboom. Schilderen kon hij dus ook. Er zijn bijna 400 boekjes gedrukt. Deze zijn à 16 euro verkrijgbaar bij de boekhandels in Lekkerkerk en Bergambacht, en bij Plus Van der Vlist. Aanvragen van het boekje kan eventueel ook via: j.blom926@upcmail.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden