• Gemaal Krimpenerwaard.
• Gemaal Krimpenerwaard. Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Nieuwe visvriendelijke pomp gemaal Krimpenerwaard kan ook energie opwekken

Algemeen 759 keer gelezen

BERGAMBACHT • Gemaal Krimpenerwaard langs de Lekdijk-West bij Bergambacht krijgt een nieuwe visvriendelijke pomp. Naast dat vissen er ongeschonden doorheen kunnen zwemmen, wekt hij ook energie op. 

Gemaal Krimpenerwaard pompt water vanuit de sloten in de Krimpenerwaard naar de Lek en kan ook water vanuit de Lek naar de Krimpenerwaard voeren als er meer water nodig is in de polder. De pomp van het gemaal is voorzien van een elektromotor. Zodra hij water inlaat, draaien de schoepen van de pomp de andere kant op, waarmee energie wordt opgewekt. Deze energie gebruikt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in eerste instantie om het gemaal te laten draaien. Wat over is levert het waterschap terug aan het net.

Scherpe randen
Om het gemaal helemaal visvriendelijk te maken, worden ook de kleppen in de leidingen en de krooshekken aangepast, zodat vissen zich niet beschadigen aan scherpe randen of hoeken. De aanleg van de nieuwe pomp begint half april als het stormseizoen voorbij is en er weer in en om dijken mag worden gewerkt. De werkzaamheden duren tot in november van dit jaar. Naast een Europese subsidie krijgt het waterschap een bijdrage van Rijkswaterstaat om de nieuwe pomp te financieren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden