• Gerard, Ton en Barry Eegdeman in de keuken van het cafetaria.
• Gerard, Ton en Barry Eegdeman in de keuken van het cafetaria. Foto: wijntjesfotografie.nl

Einde van een tijdperk: cafetaria Eegdeman verkocht

Algemeen 2.410 keer gelezen

STOLWIJK • De naam Eegdeman blijft voorlopig nog even gehandhaafd, maar voor Gerard (56) en Ton Eegdeman (53) komt een einde aan een tijdperk.

De eigenaars hebben het cafetaria, restaurant en de bovenwoning verkocht aan een nieuwe uitbater: de Chinese familie Hé. Alleen hun jongste zus Barry kan het niet laten en gaat nog even door als personeelslid. Voor de broers betekent het afscheid per 2 april dat werkweken van 70 tot 80 uur er op zitten.

Wennen
"Dat zal even wennen zijn", zegt Gerard. "Maar ik heb diverse sportieve hobby's. Ik stap geregeld op de racefiets. Ik zal niet zo gauw in het zwarte gat vallen."

Zijn jongere broer Ton heeft reeds een aanbieding van een cateraar gehad om af en toe in te vallen. "Ik heb nog niets beslist. Ik laat het allemaal op me afkomen. Ik heb jarenlang aan diverse verplichtingen moeten voldoen. Het geeft een fijn gevoel als je niet meer op de klok hoeft te kijken."

Ajax
Beiden zien uit naar het nadrukkelijker volgen van hun favoriete voetbalclub Ajax. De broers probeerden voorheen zoveel mogelijk wedstrijden bij te wonen. Op doordeweekse dagen lukte dat prima, maar in het weekeinde moesten deze fanatieke voetbalfans bestellingen opnemen, patat bakken en snacks verkopen in hun drukke zaak. Bezoekers uit de hele regio kwamen naar Stolwijk voor een smakelijke hap.

"Studio Sport namen we zondagavond op om de samenvattingen op een later tijdstip te kunnen bekijken. Vanaf half vijf 's middags komt hier de boel op gang. Dan ben je een paar uur flink aan het buffelen. Na die piek heb je pas tijd om te ontspannen. Maar je hoort ons niet klagen. Dit werk doen we al vanaf 1991. We zijn niet anders gewend. Maar na 2 april hoeven we daar geen rekening meer mee te houden. We gaan straks vaker naar Ajax."

Avontuur
Vader Gerrit Eegdeman begon al in 1959 met het horeca-avontuur in het centrum van Stolwijk; Gerard en Ton Eegdeman rolden er vanzelf in. Ze hadden beiden hun opleiding tot kok voltooid en namen de zaak in 1991 over. Vader was daarna vrijwel dagelijks van de partij om hand- en spandiensten te verrichten.

De klap was daarom groot toen hij vanwege een ernstige ziekte afhaakte en in 2018 overleed. De hechte familie was z'n 'godfather' kwijt. Vanaf dat moment was het enthousiasme van de broers tanende. Ze waren immers al bijna dertig jaar intensief bezig.

"We wilden de zaak overdragen aan twee geïnteresseerde medewerkers, maar zij kregen de financiering niet rond. Daarna meldde een Chinese gegadigde zich bij ons en waren we er snel uit. Dat was toch een opluchting. Dat willen we best toegeven", zegt Ton.

Films
Gerard Eegdeman heeft het voorlopig druk met het archief dat hun vader hen naliet. "Hij filmde vanaf de jaren '50 talloze evenementen en bezat duizenden dia's. Dat wil ik straks overdragen aan de historische vereniging. Daar ben ik wel even zoet mee."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden