• Het voormalige bankgebouwtje, dat tegen de vlakte gaat.
• Het voormalige bankgebouwtje, dat tegen de vlakte gaat.

Voormalig Rabobankgebouw in Bergambacht kortstondig gekraakt

Algemeen 3.143 keer gelezen

BERGAMBACHT • Drie krakers zijn gesommeerd om voor morgenochtend (dinsdag) het oude Rabobankgebouw in de Schoolstraat te Bergambacht, dat al jaren leegstaat, te verlaten. Ze kiezen eieren voor hun geld.

Eigenaar Jos van Erk en een zestal politieagenten betraden vrijdagmorgen het pand en lieten volgens de krakers duidelijk blijken, dat hun aanwezigheid niet gewenst is.

Huisrecht
Vanaf 23 januari bewoont Patrick het voormalige bankgebouw. Hij raakte zijn vorige gekraakte onderkomen na drie jaar in Alphen aan den Rijn kwijt. Volgens zijn relaas was hij naarstig op zoek naar onderdak en vond dat in Bergambacht.

"Ik heb een schrijven op het pand geplakt met de mededeling, dat ik huisrecht heb aangevraagd," aldus de 35-jarige kraker. "Dit voorziet mij van onderdak in een leegstaande woning, omdat ik niet beschik over financiële middelen om te huren of kopen. Ik heb hier de afgelopen weken zonder problemen gewoond. Volgens mij heeft niemand van de omwonenden last van mij gehad."

Toch was het een bewoner, die twee weken geleden de politie inseinde, dat er een wagen met aanhanger spullen wilde lossen bij het voormalige Rabobankgebouw. De politie kwam poolshoogte nemen, maar ondernam geen actie.

Gezelschap
Vorige week kwamen Menno en zijn vriendin Kayleigh kraker Patrick gezelschap houden.  "Ik moest weg uit een woning in Oudenbosch, omdat een medebewoner zijn huur niet betaald had," vertelt Menno, die afkomstig is uit Groot-Ammers. "Ik werkte als koerier, maar kreeg niets uitbetaald. Daar sta je dan. Bij Patrick was gelukkig plaats. Het was een ideale plek voor ons. Vrijdagmorgen werden Kayleigh en ik echter bruusk wakker gemaakt. Mensen van het bouwbedrijf, die plannen hebben met deze locatie, en de politie verschaften zich toegang tot het pand, waar wij door het verkrijgen van het huisrecht mogen verblijven. Eigenlijk pleegden ze huisvredebreuk. Ik weet dat kraken illegaal is, maar het document, dat voorzien is van een stempel van de rechtbank, geeft ons de mogelijkheid in dit pand te verblijven."

De krakers kiezen echter eieren voor hun geld en pakken hun biezen. Kayleigh en Menno gaan bij kennissen slapen en Patrick pakt een 'hotelletje'.

"Ik heb geen andere keus," vervolgt de bezitter van een uit de kluiten gewassen hond, die de politiemensen vrijdagmorgen kwispelend begroette. "Morgen gaan ze de boel vergrendelen en als ik vanavond mijn spullen hier niet uit krijg, ben ik alles kwijt. Jammer, dit was een mooie plek om te vertoeven Alle voorzieningen, behalve warm water, waren aanwezig."

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden