Afbeelding

'Krimpenerwaard belangrijk vogelgebied'

Algemeen 1.010 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Krimpenerwaard is van internationaal belang voor het behoud van broedvogels en 'wintergasten'. Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland hebben het gebied van een IBA-status voorzien.

IBA staat voor Important Bird and Biodiversity Area. Bij de normering draait het om het verblijf of het broeden van één procent van de totale populatie van watervogelsoorten, die in Nederland wordt aangetroffen.

Helaas
'Het betekent niet dat het nu goed gaat met de vogelstand of de biodiversiteit', stelt coördinator Hans Kouwenberg in De Waardvogel, het orgaan van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). 'Helaas niet. Met name het aantal smients en kleine zwanen neemt flink af. De afname van smients is overigens een Europese trend. Door de zachtere winters overwintert een deel van deze vogels in noordelijker streken. Klimaatverandering is daar de oorzaak van. De kleine zwaan heeft het nog moeilijker door tegenvallende broedresultaten. Vorig jaar was een absoluut dieptepunt met slechts vier getelde exemplaren'.

Van de broedende soorten staan de zwarte stern en knobbelzwaan op de lijst van Sovon. Tot de trekvogels behoren smient, meerkoet, slobeend en kleine zwaan. Deze zes soorten komen voor in het meetnet van natuurorganisaties.

Pittig
De tellingen en gegevens zijn afkomstig van beheerders als Zuid-Holland Landschap, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Ook de leden van het NVWK houden een keer per maand de vliegbewegingen in de polder bij. Dat is een pittige klus voor de vrijwilligers, want de Krimpenerwaard is goed voor ruim 20.000 doortrekkende watervogels. Daarnaast zijn er talloze zangvogels.

'De laatste tien jaar tellen we in de maanden november tot en met februari rond de 60.000 vogels per peiling. Bij langdurig strenge vorst of dikke sneeuw dalen de aantallen licht, maar dat is de laatste jaren niet het geval. In januari 2018 werd het record van dit decennium gevestigd met 81.000 stuks', aldus Kouwenberg.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden