Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Medewerkers van de aannemer bezig met het goed vastzetten van alle zonnepanelen.
• Medewerkers van de aannemer bezig met het goed vastzetten van alle zonnepanelen. (Foto: AS Media)

'Panelen zaten alleen nog aan de stroomdraden vast'

  •   1358 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Van twee flats in Krimpen aan den IJssel dreigden vorige week maandag de zonnepanelen naar beneden te vallen door de harde wind. Het incident had veel erger af kunnen lopen, zo blijkt uit een raadsinformatiebrief.

Hulpdiensten rukten 's avonds massaal uit en bewoners moesten uit voorzorg binnenblijven. De omgeving rondom de flats aan de Vijverlaan werd afgezet, zodat er niemand in en uit kon. Alle voorzorgsmaatregelen bleken achteraf niet voor niets. Want de kans dat één van de 630 panelen van het dak zouden waaien was zeer aannemelijk. Die lagen overigens nog maar anderhalve week op het dak.

Vastzetten
QuaWonen was vanaf het begin van het incident betrokken. Hierdoor was de aannemer snel ter plaatse om het probleem in kaart te brengen en een plan van aanpak te maken voor de oplossing. Globaal waren er twee opties: alle panelen verwijderen of ze beter vastzetten. Uiteindelijk koos men voor de tweede optie.

De aannemer mocht bij de windkracht van 10 februari echter niet werken op het dak. Vanwege de inzet van een 'hoogtereddingsteam' van de brandweer konden de medewerkers toch veilig aan de slag. Alle zonnepanelen werden gecontroleerd. Een aantal was losgeraakt. 'De panelen zaten alleen nog aan de stroomdraden vast', schrijft de gemeente. 'De kans dat er panelen van het dak zouden waaien, was zeer aannemelijk.'

Pallets
Met extra bevestigingsbeugels werden de panelen weer vastgezet. Op het dak trof de brandweerploeg ook een aantal lege pallets aan. Die zijn weggehaald. Bij de controle van gemonteerde panelen kwamen de brandweerlieden ook loszittende bevestigingsmaterialen tegen die ze verder hebben aangedraaid.

Toen duidelijk werd dat bewoners die niet thuis waren tijdelijk niet naar hun huis konden, nam het crisisteam contact op met sportcafé De Boog. Daar zijn uiteindelijk zo'n zestien personen opgevangen. Burgemeester Martijn Vroom kwam langs om hen een hart onder de riem te steken.

De dag na het incident heeft QuaWonen een onderzoek ingesteld. De woningcorporatie wil maatregelen treffen, om herhaling te voorkomen. Bewoners van de Park- en Vijverflat zijn middels een informatiebrief op de hoogte gebracht. De woningcorporatie blijft hen ook de komende periode op de hoogte houden.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }