• Waterpret in Ons Polderbad.
• Waterpret in Ons Polderbad. Foto: wijntjesfotografie.nl

Pauze in conflict tussen bestuur Ons Polderbad en gebruikers

Algemeen 1.540 keer gelezen

STOLWIJK • De gemeenteraad wil een oplossing voor Ons Polderbad. Voorlopig worden alle activiteiten van het VOB-bestuur bevroren en brengt een verkenner de problemen in kaart.

Gebruikers van Ons Polderbad in Stolwijk staan lijnrecht tegenover het bestuur van de stichting Vlister Openlucht Baden (VOB). Tijdens de raadsvergadering in Lekkerkerk overhandigde mevrouw Verhoeckx de griffier van de gemeente Krimpenerwaard een petitie met zo'n 1200 handtekeningen. Ze vrezen voor de teloorgang van hun zwembad, ontslag van personeel en financiële problemen bij zwem- en poloclub ZPS door de aangekondigde maatregelen.

Het VOB-bestuur wil een nieuwe weg inslaan en de exploitatie aanscherpen. Voor Ons Polderbad betekent het dat ZPS straks niet meer de recette van de snoepwinkel ontvangt, de zwemvierdaagse overdraagt aan de stichting en dat personeelsleden van Ons Polderbad ook in De Loete in Haastrecht worden ingezet. Bij de abonnementhouders heeft dat scenario voor veel onrust gezorgd.

Debat
Reden voor VGBK om de prangende kwestie in een actualiteitendebat te bespreken. Fractievoorzitter Willem Schoof gaf daarin aan dat Ons Polderbad van grote maatschappelijke betekenis is in Stolwijk. "Een schakel in de samenleving. Dat zie je terug in het forse aantal ondertekenaars van de petitie. Dan is er wel iets aan de hand. Deze impasse moeten we doorbreken, terwijl de activiteiten worden stilgezet. Rust en ruimte voor gesprekken met een externe bemiddelaar en slechts geld uitgeven voor het onderhoud van de baden."

Ook Heleen Vogel (VVD) had zorgwekkende signalen opgevangen. "Het bestuur gaat voorbij aan de gevoelens van veel Stolwijkers. Daarom moet aan deze impasse, die nu al ruim een half jaar duurt, een einde komen."

Ton van Dorp (ChristenUnie) meende dat het bestuursbeleid veel vragen oproept. "Stolwijk staat massaal op. Dit bad werd 60 jaar geleden met de hand gegraven. Intussen wemelt het van de verhalen en geruchten. Men snapt niet dat er wordt ingrepen in de snoepwinkel en in de personele sfeer. Er is juist behoefte aan openheid en communicatie. Intussen wordt volop ingezet op De Loete. Dat schuurt. De vraag is dan ook of de toekomst van beide baden kan worden gegarandeerd."

Angel
Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek in een reactie: "Het behoud van beide baden is niet de angel van dit conflict. Wij zijn als gemeente geen toezichthouder van stichtingen. Wij staan op afstand. De vrijwilligers in het bestuur van VOB zijn verantwoordelijk voor het beleid en de besteding van de gemeentelijke subsidie en andere inkomsten. Nu deze kwestie speelt hebben we vastgesteld dat dit college nooit de toetredende leden van het bestuur heeft goedgekeurd. Daarvoor zouden we dit juridisch moeten uitspitten. Dat kost tijd. We zijn meer gebaat bij een oplossing voor deze patstelling. Het zwemseizoen komt er aan."

Een unaniem aangenomen motie moet die weg banen. De mogelijkheid om verder te gaan met twee zelfstandige baden in Stolwijk en Haastrecht, zoals Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) suggereerde, kon rekenen op applaus van de volle publieke tribune. Stolwijk ziet dat wel zitten.

Meningen over Ons Polderbad:
"ZPS is ten einde raad", zegt voorzitter Speksnijder. "Onze zwem- en polovereniging bestaat sinds 1961 en is diep geworteld in de Stolwijkse samenleving. Wij hebben te horen gekregen dat we onze kiosk moeten overdragen aan de stichting. Dat scheelt ons veel inkomsten. Het bestuur is niet voor rede vatbaar. Daarom hebben we wethouder Sleeuwenhoek benaderd om te onderhandelen, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Tijdens ons laatste overleg zijn we door het VOB-bestuur naar huis gestuurd. Het ziet er nu naar uit dat we minder uren zullen huren om van het bad gebruik te maken."

Onrust wegnemen. Dat is de insteek van mevrouw Verhoeckx. "Daarom dienen we een petitie in. Het badpersoneel wordt op handen gedragen, maar ze moeten straks taken in De Loete in Haastrecht verrichten en krijgen minder salaris. Het VOB-bestuur meent dat Ons Polderbad onrendabel is en staat daarom een toekomstgerichte aanpak voor. Intussen zijn een betaalde manager, een bedrijfsleidster én een personeelsbegeleidster aangesteld."

"Ook maken we ons zorgen om de onevenredig over de twee baden verdeelde financiële plannen. In brieven van het VOB-bestuur staat dat er een investering van 1,4 miljoen euro gepland is voor De Loete. Hiervoor is blijkbaar al 8 ton 'gespaard'. Hoeveel hiervan was subsidiegeld voor beide baden? Bovendien moet er ook nog eens voor vele tonnen extra geleend worden. Als in de loop van de tijd blijkt dat deze investering een molensteen om de nek van de VOB is, vrezen wij dat Ons Polderbad het kind van de rekening wordt. Een bad waar zo'n anderhalf miljoen in is gepompt draai je wat minder makkelijk de nek om dan een 'zogenaamd' verliesgevend bad vijf kilometer verderop."

"Indianenverhalen", zegt mevrouw Crouwers, bestuurslid van de stichting. "Er wordt met de waarheid een loopje genomen in Stolwijk. Het voortdurend inschakelen van de media en het overhandigen van deze petitie heeft veel weg van stoken. We zetten ons in voor beide baden. De toekomst staat niet op het spel, maar de situatie vraagt wel om modernisering en een andere taakverdeling. We willen de gebruikers betrekken bij onze visie, maar dat leidt steeds tot conflicten. Verandering zorgt altijd voor gewenning, maar we moeten doorzetten. We hebben recent in Ons Polderbad voor 400.000 euro geïnvesteerd. Dat zegt genoeg over onze bereidheid om te vernieuwen."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden