• In december is het officiële startschot gegeven voor het project De Grote Kruising.
• In december is het officiële startschot gegeven voor het project De Grote Kruising. Foto: Floris Bakker

'Gemeente Krimpen heeft onvoldoende grip op project De Grote Kruising'

Algemeen 2.838 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft niet genoeg grip op de uitvoering van het project De Grote Kruising. Dat concludeert de lokale rekenkamer in zijn rapport 'Ongefundeerd aan de slag'.

Het megaproject, dat in 2018 is gestart, is veelomvattend en moet in 2022 afgerond zijn. Naast het vervangen van de verouderde en verzwakte fundering onder de grote kruising, vinden er werkzaamheden plaats om de verkeersdoorstroming te verbeteren. De totale investering is begroot op 33 miljoen euro. De gemeente Krimpen aan den IJssel rekent op bijdragen van onder meer de provincie Zuid-Holland.

Calamiteiten
De uitvoering van het project vraagt volgens de rekenkamer om 'passende besluitvorming en project- en risicomanagement'. Hier schort het aan. Zo is de gemeente, vanwege de haast die volgens haar was geboden met het oog op calamiteiten, begonnen met de uitvoering van het project nog voordat er een uitgewerkt plan lag. 'De raad heeft, door hier al een deel van het budget voor toe te kennen, goedkeuring gegeven aan een project zonder dat helemaal duidelijk was wat precies de inhoud was, hoeveel het moest gaan kosten en hoe het gefinancierd ging worden.'

De financiering van het project is op dit moment nog steeds niet definitief geregeld. De rekenkamer concludeert dat de gemeente hiermee tegen de eigen regels heeft gehandeld. 'Die stellen dat pas tot realisatie van een project overgegaan mag worden als de financiering rond is. Als de bijdrage van andere overheden tegenvalt, kan het zijn dat projectonderdelen - zoals bepaalde fietsroutes - afvallen of dat het project tot extra kosten voor de gemeente leidt.'

De raad moet nog een besluit nemen over het grootste deel van het benodigde krediet voor de uitvoering van het project. De rekenkamer beveelt aan dit budget pas toe te kennen als er een compleet projectplan beschikbaar is en als verbetering zijn aangebracht in de wijze van besturen van het project. Het college onderschrijft de conclusies grotendeels en neemt de meeste aanbevelingen over.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden