• Esther en Caroline Goudriaan lijden allebei aan de ziekte van Lyme.
• Esther en Caroline Goudriaan lijden allebei aan de ziekte van Lyme. Foto: Floris Bakker

'Lopen voor Lyme': moeder en dochter met Lyme uit Krimpen halen geld op

Algemeen 3.320 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Esther Goudriaan (47) en haar dochter Caroline (24) uit Krimpen aan den IJssel hebben allebei Lyme. Om aandacht te vragen voor de ziekte en geld in te zamelen voor onderzoek doen ze op 4 april mee aan 'Lopen voor Lyme'.

Tabletten, druppels, poeders en een spray. Caroline gebruikt dagelijks achtentwintig soorten medicatie. Best veel, erkent ze, "maar het helpt wel m'n klachten onder controle te krijgen. Zonder die medicijnen zou ik niet in staat zijn te functioneren."

In juni vorig jaar kreeg Caroline te horen dat ze lijdt aan chronische Lyme. Al sinds haar 14e of 15e kampt de jonge Krimpense met spier- en gewrichtspijnen. Ook heeft ze vaak migraine en last van een blaasontsteking. "Ik voelde me gewoon heel vaak ziek. En moe...zó moe dat ik amper op m'n voeten kon blijven staan." Daarnaast waren er cognitieve problemen. "Ik had een verminderde concentratie en kwam vaak niet uit m'n woorden. Er zat voortdurend een soort mist in m'n hoofd." 

Bevestiging
Ze bezocht huisartsen en onderging behandelingen. Niets leek te helpen. Tot ze terecht kwam bij een arts in Alblasserdam die haar liet testen op de ziekte van Lyme. De uitslag verraste Caroline niet. "Het was meer een bevestiging van wat we al langer vermoedde." Toch schoot ze lichtelijk in paniek toen ze op internet op zoek ging naar meer informatie. "Bij mij gaat het om een chronische variant, dus beter word ik niet. Daar schrok ik wel van. Met medicatie houd je het virus enkel in ruststand."

Haar moeder Esther kreeg het afgelopen jaar dezelfde klachten als haar dochter. Maar wel in een mildere vorm. "De arts dacht in eerste instantie aan fibromyalgie, net als bij Caroline overigens. Na een test kwam bij mij eveneens de ziekte van Lyme naar voren. 'Hoe is het mogelijk!', riepen we tegen elkaar. Het is ook een raadsel hoe we deze infectieziekte ooit hebben opgelopen." Door medicatie en een ander eetpatroon lukt het Esther om de symptomen te onderdrukken. "Het helpt ook wel dat ik en m'n man een eigen bedrijf hebben: we varen op een binnenvaartschip. Ik kan naar bed wanneer ik wil."

Bij Caroline wisselen goede en slechte dagen elkaar af. Afhankelijk hoe ze zich voelt werkt ze tussen de 16 en 20 uur bij een hoveniersbedrijf in de Stormpolder. "Ik doe hier de administratie, dus dat kan ik zittend doen. Werken als kapper, waarvoor ik een opleiding heb gevolgd, zit er niet in. Je moet dan de hele dag staan en dat lukt me gewoon niet meer."

Toch staat Caroline op 4 april samen met haar moeder aan de start van 'Lopen voor Lyme', een wandel-en hardloopevenement rond het Henschotermeer in Woudenberg. Meer dan tachtig teams hebben zich ingeschreven. Elk team bepaalt zelf welke afstand ze wil rennen of wandelen. In ieder geval lopen deelnemers rondjes van 2,5 kilometer rond het Henschotermeer. 

Maatwerk
'Team Lymefonds', waar Esther en Caroline deel van uitmaken, heeft zo'n 15.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Dit geld gaan naar onderzoek naar betere behandelingen van Lyme. Esther: "In Nederland bestaan wel behandelingen maar die schieten soms tekort. Er is veel meer maatwerk nodig en langdurige behandeling voor chronische patiënten." Zij is met haar dochter druk met het werven van sponsoren en de verkoop van speldjes (van het Lymefonds) en stroopwafels. Daarnaast knipt Caroline 'op goede dagen' haren. Met alle activiteiten haalden ze al zo'n 3.500 euro op.  

'Lopen voor Lyme' is tevens bedoeld om de ziekte van Lyme meer onder de aandacht te brengen. Dat is volgens Caroline hard nodig. "Het rottige aan de ziekte van Lyme is dat je niets ziet aan mensen die het hebben. De ene dag loop ik vrolijk rond terwijl je de dag erna in een rolstoel zit. Leg dat maar eens uit aan iemand die niet weet wat een Lymepatiënt precies mankeert."

Wie het team van Esther en Caroline wil steunen, kan dat doen door te doneren via de website.

www.lopenvoorlyme.nl/team/lymefonds 

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De onthulling van het herdenkingsbord.
Burgemeester onthult herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Schoonhoven Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
(Tijdelijke) opvang 20 statushouders in Hotel De Witte Brug Lekkerkerk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Krimpense steun voor fatbike-uitsluiting bij verkeersexamen Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden