Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Prins Bernhardschool langs de Schuwacht in Lekkerkerk.
• Prins Bernhardschool langs de Schuwacht in Lekkerkerk. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

'Bernhardschool in Lekkerkerk zoveel meer dan een school'

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Iedereen heeft begrip voor de fusie tussen de Lekkerkerkse basisscholen Het Schateiland en de Prins Bernhardschool, maar voor een aantal raadsleden betekende de instemming met het collegevoorstel een historisch moment.


"We nemen afscheid van een 141 jaar oude school", stelde Cees van der Graaf (PvdA). "Er waren nog slechts 12 leerlingen in het laatste schooljaar. We hebben geen keus. Fusie heet dat officieel, maar feitelijk gaat het om opheffing." Jan-Kees Hoftijzer (Lokaal op 1) kon zijn emoties nauwelijks de baas. "Dit doet veel pijn. De Bernhardschool was zoveel meer dan een school."

In memoriam
Een extra raadsvergadering was dinsdagavond op verzoek van de raad aan dit ene onderwerp gewijd. Dat gaf Cees van der Graaf de kans om een 'in memoriam' te houden over de school, waar hij zelf als jongeling deel van uitmaakte. De fractievoorzitter van de PvdA had afgelopen weken 350 reacties (!) ontvangen van ouders en oud-leerlingen. Van der Graaf begreep wel waarom. "We sluiten iets af. Veel generaties hebben sinds 1879 op de deze school in Schuwagt gezeten. Tot 1936 heette deze locatie de 'Derde school', voordat de naam in 'Prins Bernhard' werd gewijzigd. Destijds waren er 100 tot 150 leerlingen. In mijn tijd was dat reeds gezakt naar 50 tot 70 leerlingen. Mijn klas telde vier leerlingen. We zaten met twee hogere klassen in één lokaal. Dat was een voordeel, want wij konden zien wat ons te wachten stond. Deze onderwijsvorm zou ik nu nog toejuichen. De vergrijzing heeft de Bernhardschool echter de das omgedaan. Bakkers, slagers, ambachtelijke beroepen en boeren gingen ons voor. De school kon het niet meer redden zonder natuurlijke aanwas. De huidige leerlingen zijn niet afkomstig uit Schuwagt. Daarom moeten we instemmen met de fusie."

Een motie van Pro Krimpenerwaard om serieus te onderzoeken of de Bernhardschool aangewezen kan worden voor leerlingen uit de waard die extra ondersteuning nodig hebben, haalde het niet. Hoftijzer opperde dat de locatie bij de Lek uitermate geschikt is voor nieuwe woningen. De gemeente is straks eigenaar van het gebouw, maar heeft volgens wethouder Sleeuwenhoek nog geen plannen.

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier