Afbeelding

Onthulling Holocaustmonument 'Levenslicht' op Joodse begraafplaats

Algemeen 384 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Op de Joodse begraafplaats aan de Nes in Schoonhoven wordt maandag 27 januari om 20.00 uur het holocaustmonument Levenslicht onthuld. Burgemeester Roel Cazemier neemt de officiële handeling op zich.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker.

Auschwitz
Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt hier aandacht aan besteed. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de Krimpenerwaard, is van 27 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. Het maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Stenen
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, soms al generaties lang. Ook uit de Krimpenerwaard zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt uit het leven en vermoord.

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven ze weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu gemist wordt.

De onthulling en herdenking in Schoonhoven worden georganiseerd door oranjevereniging Oranje Boven, in samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden