•  Op zijn schaatsloze vrijdag kan Erik Jan extra genieten van zijn zoontje Jens.
• Op zijn schaatsloze vrijdag kan Erik Jan extra genieten van zijn zoontje Jens. (Foto: Stephan Tellier)

'Mooie schaatscarrière, maar ik ben nog niet klaar'

  •   1623 keer gelezen

LEKKERKERK • Erik Jan Kooiman is na een minder jaar terug op zijn oude niveau. De 33-jarige schaatser draait een prima seizoen en is eind januari een van de favorieten voor de winst in de Alternatieve Elfstedentocht, die hij in 2018 won.

Erik Jan Kooiman blijft genieten van zijn bestaan als schaatsprofessional. Vijf seizoenen lang was hij een van de pupillen van schaatscoach Jillert Anema, die met zijn uitgesproken mening vaak in de belangstelling staat. Onder zijn leiding behaalde Kooiman NK- en WK-medailles op de 10.000 meter, reed World Cups, scherpte in Inzell het werelduurrecord aan tot 43,7 km/uur en reed de concurrentie aan flarden op de Weissensee.

"Dat waren succesvolle, maar ook zware jaren," vertelt Kooiman, die op zijn schaatsloze vrijdag zorgt voor zijn zoontje Jens van vijftien maanden. "Na vijf jaar fulltime prof te zijn geweest, is het nu tijd om de combinatie te maken tussen topsport, werk en mijn gezin. Ik kan nu meer thuis zijn en mijn bijdrage leveren aan de opvoeding van mijn zoon. Die inspanning van mij is overigens klein, want mijn vrouw Trudie doet het meeste werk."

Docent
Het schaatsen slokt nog steeds veel tijd op. Kooiman: "Op maandagochtend werk ik als leerkracht Aardrijkskunde op het Schoonhovens College. 's Middag rijd ik meteen naar Heerenveen, waar ik op het kunstijs van Thialf train met mijn ploeggenoten van de Okay Fashion & Jeans/Interfarms-formatie, waar ik dit jaar voor uitkom."

Soms blijft hij een paar dagen bij zijn ouders, die al een aantal jaren in Friesland wonen, want woensdag en donderdag staan er ook trainingen op het programma.

"Ik vind het niet leuk, dat ik mijn vrouw en zoon dan vier dagen niet zie. Om goed te presteren zijn die trainingen op het kunstijs echter nodig. Al die autoritten zijn niet bevorderlijk voor de conditie. De vrijdag maakt veel goed. Als het goed weer is, ga ik een stukje rustig toeren op een gewone fiets. Jens gaat mee in een veilig aanhangwagentje. Als hij slaapt, slijp ik mijn schaatsen voor de wedstrijden op de zaterdag. De overige uurtjes van de dag ben ik er voor hem."

Scherp
Tot eind maart wil Erik Jan Kooiman presteren op zowel kunst- als natuurijs. Hij won twee marathons op kunstijs. In Groningen pakte Kooiman in zijn eentje een ronde voorsprong en in Breda was hij zijn vijf medevluchters te slim af. De komende week staat hij op scherp voor de Alternatieve Elfstedentocht.

"Daar moet het gebeuren," windt Kooiman er geen doekjes om. "Vorige week heb ik op de racefiets een trainingstocht gemaakt van 150 kilometer door weer en wind. In Oostenrijk zullen de omstandigheden niet beter zijn."

Zijn contract loopt af en na de Weissensee is het tijd voor de transfers. "Ik heb al een mooie schaatscarrière achter de rug, maar die is nog niet af. Ik merk dat ik in finales van zware wedstrijden genoeg over heb om het verschil te maken. Op de 200 kilometer lange slijtageslag op de Weissensee kan ik het laten zien."

Speelgoed
Plots wordt Erik Jan Kooiman onrustig tijdens het interview, want Jens moet hoognodig verschoond worden. De woonkamer ligt nog vol met speelgoed en de boodschappen zijn nog niet gedaan. Zijn vrouw, die op een basisschool werkt, komt spoedig thuis…. "Op zo'n dag realiseer ik me, dat het als huisman ook hard werken is," verzucht Kooiman.

Jumbo
Deze week werd bekend, dat Jumbo volgend seizoen naast het langebaanteam ook met een marathonploeg start. Erik Jan Kooiman is een van de kandidaten om deel uit te maken van de nieuw te vormen ploeg.

Wim Kroone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }