Afbeelding
Foto: Jan Timmer

Mini-marsjes en fraaie kinderkunst

Algemeen 735 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Limonade, appelsap en mini-marsjes; zo gaat dat wanneer je een expositie opent waar kinderen hun tekeningen en schilderwerken tentoonstellen.

Het is drukker dan normaal deze woensdagmiddag in de openbare bibliotheek van Schoonhoven. Een groep van twintig leerlingen van kunstenares Nanette Eskes staat om hun docente heen te trappelen van ongeduld. Logisch, want er hangen een kleine vijftig werkstukken die nodig bekeken moeten worden door ouders, grootouders en andere familieleden.

Van Hadassa de Kluijver (12) zijn twee kunstuitingen te zien: een schilderij van een hond en een tekening waarop haar neefje is afgebeeld. "Ik zit al bijna vijf jaar op les bij Nanette", vertelt ze. "Ik ben er terechtgekomen door mijn moeder, die tekenles heeft bij Eskes Atelier. "Ik ging een keer met haar mee en vond het meteen leuk. Nu ik wat langer teken en schilder merk ik dat ik steeds beter word. Ik zie vooral meer details."

Anders
Minke Drost (10) kan het beamen. "Van Nanette heb ik geleerd om 'anders' te leren kijken", zegt ze. "Ik vond het eerst best moeilijk om bijvoorbeeld een oog te tekenen. Ik maakte dan een rondje met een stip er in, ha ha! Nu teken ik een oog dat er als echt uitziet."

Leona Veenvliet (9) kwam op kindertekenles terecht nadat haar moeder op internet was gestuit op de website van Eskes Atelier. "Ik vond tekenen altijd al leuk en krijg nu de kans om het écht te leren", vertelt ze.

Docente Nanette Eskes hoort de enthousiaste verhalen glimlachend aan. "Het plezier dat de leerlingen eraan beleven, ervaar ik precies het zelfde", zegt de Schoonhovense. "Met kinderen kunst maken is enorm leuk. Ze zijn enthousiast en onbevangen. Wanneer een kind nieuw binnenkomt help ik hem of haar eerst even op gang. Ik leg er nooit druk op. Vaak laat ik ze vrij werken, soms gaan we aan de slag op basis van een opdracht. En tussendoor probeer ik ze de verschillende technieken aan te leren. Dat gebeurt min of meer spelenderwijs. Elke twee weken komen ze op mijn atelier langs. En dat is elke keer een feestje!"

Dat de 'Eskes-kids' ook prima werk leveren is te zien tijdens de expositie in de bieb. Er hangt en bonte variëteit aan tekeningen en schilderijen met daartussen regelmatig een creatieve uitschieter waar je net even wat langer naar wilt kijken. 'De hond' van Hadassa bijvoorbeeld is zo'n juweeltje. Ook schilderij 'De Zwaan' van Marinka Both boeit. Dat geldt ook voor 'Het Bos' van Leona Veenvliet.

"Als je ernaar kijkt is het net of je er bent", zegt de jonge kunstenares. Ze slaat de spijker op zijn kop. Nieuwsgierig? De expositie is nog te zien tot half februari.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden