• Burgemeester Laurens de Graaf met zijn in passende kleuren gespoten tandem.
• Burgemeester Laurens de Graaf met zijn in passende kleuren gespoten tandem. (Foto: Robert van der Hek)

Viering 75 Jaar Vrijheid ‘op zijn Lopiks’

  •   750 keer gelezen

LOPIK • Een oproep tot het organiseren van activiteiten tijdens de Maand van de Vrijheid bleek niet aan dovemansoren gericht. "Het wordt een bevrijdingsfeest op zijn Lopiks", meldt een trotse burgemeester Laurens de Graaf.

"Het typeert deze gemeenschap: sterke dorpen, sterke schouders en veel mensen die sociaal actief zijn. Lopik bestaat uit doeners, blijkt ook nu weer. Vorig jaar hebben we vanuit de gemeente een uitnodiging verstuurd naar verenigingen en instellingen om activiteiten te organiseren in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Vervolgens gaan er eigenlijk als vanzelf dingen lopen. Het is aan ons als gemeente om activiteiten eventueel op elkaar af te stemmen."

Maand van de Vrijheid
In Lopik wordt 75 Jaar Vrijheid gevierd tijdens de Maand van de Vrijheid, van 4 april tot en met 5 mei. Er staan al vele activiteiten op stapel.

De Graaf hierover: "Het leuke is dat het in alle kernen borrelt. Het voert te ver om een overzicht te geven, maar in Polsbroek staat bijvoorbeeld een oud-Hollands bevrijdingsfeest op stapel. Een leuk idee om de tijd terug te zetten. Ook worden in diverse kernen bevrijdingsmaaltijden georganiseerd, zijn er bevrijdingsconcerten en worden naar Polsbroeks voorbeeld als het even kan alle bruggen en pleinen feestelijk versierd. Vermeldenswaard is de openbare jumelagemaaltijd op 18 april, waarbij inwoners van de bevriende gemeenten aanschuiven. Zij presenteren streekproducten uit respectievelijk  Lezoux, Sarsina en Grebenstein."

De burgemeester wil, sportief als hij is, met enkele ambtenaren en andere inwoners op  5 mei het Bevrijdingsvuur gaan halen vanuit Wageningen. "Dit wordt geïnitieerd vanuit de organisatie van de Herfstloop. Het idee is om het vuur met achttien inwoners, als het even kan uit alle kernen, naar Lopik te halen."

Veteranen
Onder de indruk van de verhalen van oorlogsveteranen wil Laurens de Graaf op een nader te bepalen datum in de Maand van de Vrijheid een 'burgemeesterkoffie' organiseren. De Graaf: "Iedere veteraan uit de gemeente –oud en jong- is hierbij uitgenodigd!"

Tenslotte is ook de burgemeesterstandem speciaal voor deze gelegenheid in passende kleuren gespoten. "Hij heeft in het kader van 75 Jaar Vrijheid een totale metamorfose ondergaan. Het frame is rood, wit, blauw en de spatborden en fietsbellen zijn oranje gespoten."

De burgemeester introduceerde de tandem tijdens zijn installatie, in november 2017. Inmiddels heeft hij een kleine 70 (!) ritjes met allerhande inwoners achter de rug. "Besturen is belangrijk, maar je moet wel weten voor wie je het doet. Vandaar de tandem. Het verkleint de afstand tussen burgemeester en inwoner, waarbij ik me graag laat leiden. Vandaar dat ik achterop plaatsneem en degene die me uitnodigt voorop. In het kader van 75 Jaar Vrijheid hoop ik nieuwe, interessante ontmoetingen te hebben."

Het moge duidelijk zijn, ook in de gemeente Lopik kan niemand om de viering van 75 Jaar Vrijheid heen. Belangrijk, besluit De Graaf, want: 'vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Vrijheid is in mijn ogen dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Vrijheid is ook dat je elkaar geen pijn doet en vooral ook rekening houdt met elkaar. Precies die waarden die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder druk stonden."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }