• Hans Aeijelts Averink.
• Hans Aeijelts Averink. (Foto: Jan Timmer)

Hans Aeijelts Averink (78) voorzitter VVD Krimpenerwaard

  •   558 keer gelezen

LEKKERKERK • De gemiddelde Paus is minstens 70 jaar oud als hij het Vaticaan betreedt. Nestor Hans Aeijelts Averink heeft zich als 78-jarige beschikbaar gesteld als voorzitter van de VVD. 
 
Liberale kandidaten stonden niet in de rij om het voorzitterschap te aanvaarden. Bestuursleden moet je in alle maatschappelijke geledingen met een lantaarntje zoeken. Hans Aeijelts Averink stak niettemin zijn vinger op. "Iemand moet het doen", lacht de voormalige Lekkerkerkse huisarts. "En ik ga de boel eens lekker opschudden."

Hij laat zich niet door flinke fysieke malheur ontmoedigen. Aeijelts Averink is afgelopen jaar (met succes) behandeld aan prostaatkanker en wordt deze periode bestraald om endeldarmkanker te stutten. "Dat kwam aan het licht tijdens de behandeling van mijn prostaat. Ik ben vaker moe, maar kan nog genoeg energie opbrengen om me nuttig te maken. Ik vind het alleen jammer dat ik geen wijntje kan drinken in combinatie met de chemokuur. Ik heb mezelf een tijdelijk verbod opgelegd."

Vergadertijger
Een bourgondische levensstijl is hem niet vreemd. "Ik ben geen vergadertijger. Ik hou van voortvarend zakendoen, maar onder het genot van een hapje en een drankje lukt het me wel om langer aan te zitten. Het moet vooral gezellig zijn. Ik wil jonge mensen opnemen in de partij. De VVD kan vers bloed gebruiken. Daarom moet je het aanbod aantrekkelijk maken voor debuterende politici en bestuurders en meteen het gevoel geven dat ze erbij horen."

Ondanks alle gezelligheid kan Aeijelts Averink scherp uit de hoek komen. Hij zegt graag waar het op staat. "En dat vindt niet iedereen leuk. Ik doe echter geen concessies aan mijn principes. Zo heb ik me mateloos geërgerd over de vuurwerkdiscussie. De VVD wenste geen verbod. Dan ben je dus letterlijk blind voor de gevolgen van afzwaaiende vuurpijlen en ander idioot vuurwerk. Er wordt niet alleen in enkele uren 77 miljoen euro de lucht ingeschoten, maar dat gedoe kostte ook het zicht aan 18 ogen. Het is krankzinnig dat we dat goed vinden. Als partijgenoten een verbod 'betutteling' van de overheid vinden, zal ik ze daar zeker op aanspreken. Ik ben klaar voor dat debat."

Schreeuwen
De nieuwe voorzitter is geen meeloper of jaknikker. Hij wil goede argumenten horen. "Vaak mondt een discussie uit in schreeuwen. Dat is geen debat. Ik was op een landelijke bijeenkomst van de VVD in het Westland toen ik een dispuut kreeg met minister Sander Dekker. Dat ging er lekker stevig aan toe, maar plotseling stopte hij met praten en keurde me daarna geen blik meer waardig. Hoogst opmerkelijk. Het getuigt ook van weinig respect."

De Lekkerkerker volgt Cor Habben Jansen op, die een andere taak binnen de VVD op zich neemt. Aeijelts Averink hecht aan de grondbeginselen van de partij waarin sociale rechtvaardigheid een voorname rol speelt. "Ik ken geen politieke partij waarin je van rechts naar links kan zwenken. Daarom ben ik niet geschikt voor een rol als commissie- of raadslid. Ik kom op voor de zwakkeren, maar kan uitvallen tegen profiteurs. Dat geldt eveneens voor het thema 'vrijheid'. Een rekbaar begrip. Het heeft er toe geleid dat we onze planeet nu naar z'n mallemoer helpen. We moeten daarom limieten stellen. Voor ons eigen bestwil."

Pieter van der Laan
 

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }