• De aankomst van Koning Willem-Alexander bij de Vakschool.
• De aankomst van Koning Willem-Alexander bij de Vakschool. Foto: Stephan Tellier

Hoog bezoek tijdens opening jubileumjaar Vakschool Schoonhoven

Algemeen 2.491 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De opening van het jubileumjaar van Zadkine Vakschool Schoonhoven is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Koning Willem-Alexander verrichtte dinsdagmorgen in eigen persoon de officiële handeling.

"De band met de Koninklijke familie loopt als een oranje draad door de geschiedenis van de Vakschool", memoreerde schooldirecteur Karin Voskamp, waarbij ze doelde op enkele koninklijke besluiten ten opzichte van de Vakschool en bezoeken die leden van de koninklijke familie aan de onderwijsinstelling brachten.

 "Uw aanwezigheid vandaag", richtte ze zich tot de hoofdgast, "is de kroon op ons werk. Op deze school staat hand- en vakwerk nog centraal en zijn we al 125 jaar bezig met het creëren van momenten. We hopen hier vooral mee door te gaan en wellicht over 25 jaar weer koninklijk bezoek te mogen ontvangen."

Portret
De officiële handeling van 125 jaar Vakschool bestond uit het onthullen van een portret van de koning door Willem-Alexander zelf en de maker, Ruben van Rumpt. Als uurwerkstudent is de Alblasserdammer gewend aan gepriegel, maar zijn portret van de koning sloeg alles. Werkelijk de kleinste details, tot aan de haren toe, bestaan uit de tekstregel '125 jaar Vakschool Schoonhoven'. Let wel, met de hand geschreven.

"Ik heb soortgelijke portretten gemaakt van Michael Jackson en Rico Verhoeven, maar dit was wel heel spannend", stelt de 20-jarige Ruben na afloop. "Ik ben er een volle werkweek mee bezig geweest. Vooral de baard was monnikenwerk. Gelukkig vond de koning het mooi; hij zei tegen me dat-ie het goed vond lijken. Later stak hij tijdens de rondleiding nog eens zijn duim naar me op. Gaaf natuurlijk!"

Oogloep
De rondleiding bracht Koning Willem-Alexander in verschillende leslokalen, waar de leerlingen gespannen zijn komst op deze bijzondere dag afwachtten. In het uurwerk-praktijklokaal moest hij nog een oogloep in om een precisiewerkje te klaren en bij de goud- en zilversmeden in spé kwam er een hamer aan te pas om het zilver te planeren.

De koning rondde zijn komst af door met verschillende vertegenwoordigers van de Vakschool dan wel het bedrijfsleven in gesprek te gaan.

Zo ook met Maurits Mooij, directeur van JUWON. "Wij zijn een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij voor juweliers, goud- en zilversmeden en uurwerkherstelbedrijven", verklaart de inwoner van Bergambacht. "De koning toonde zeker zijn interesse en vroeg zich af of we onderdeel uitmaken van een grote verzekeringsmaatschappij. Nee, dus."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Het (tekst)portret van de koning, gemaakt door student Ruben van Rumpt.
• Koning Willem-Alexander tijdens de rondleiding.
Afbeelding
• De aankomst van Koning Willem-Alexander bij de Vakschool.
Afbeelding
Afbeelding
• Detail van (tekst)portret Koning Willem-Alexander.
• (Tekst)portret van Koning Willem-Alexander.
• Ruben van Rumpt wordt geïnterviewd door TV West.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden