• Folkert van der Glas vindt vernieuwing nog altijd uitdagend.
• Folkert van der Glas vindt vernieuwing nog altijd uitdagend. (Foto: Adri Verhoeven)

Jubilerende docent wil nog even doorgaan

  •   723 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met een glas champagne werd het 40-jarig jubileum van Folkert van der Glas op het Schoonhovens College gevierd.

Daar bleef het bij tot zijn grote tevredenheid. De 64-jarige docent technologie is niet zo'n feestbeest. Bescheiden, dienend en vernieuwend zijn passende omschrijvingen van de Schoonhovenaar, die in 1980 in het houten noodgebouw aan de Kamerlingh Onnesdreef zijn eerste stappen zette in het onderwijs. Hij viel meteen met zijn neus in de boter, want daar ontbrak vrijwel alles.

"Samen met de docent natuurkunde heb ik toen het practicum opgebouwd. Natuurkunde-onderwijs was in die tijd gebaseerd op eigen experimenteel onderzoek door leerlingen, een uitdaging voor hen en mij."

Uitdagend
Van der Glas vindt vernieuwing nog altijd uitdagend. Hij stond ook aan de basis van het vak technologie voor eerste- en tweedeklassers als onderdeel van de basisvorming. "Daarbij hoorde het inrichten van een apart vaklokaal. Daar ben ik best trots op. Technologie is een ontwerpvak, waarbij leerlingen steeds oplossingen moeten bedenken voor actuele problemen. Creativiteit speelt een belangrijke rol. De laatste jaren houden leerlingen zich bezig met programmeren en ontwerpen met een 3D-printer. Dat is hun toekomst."

Van der Glas geeft wekelijks tien uur les. Aan meer uren komt hij niet toe. De docent is eveneens belast met de coördinatie van onderwijs en ICT. Daarbij gaat het onder andere om de uitrol van digiborden en chromebooks. "Het opzetten van een digitale leer- en werkomgeving is inmiddels gerealiseerd. Zo krijgen docenten de mogelijkheid om leerlingen van actueel lesmateriaal te voorzien en kunnen ze gebruikmaken van allerhande digitale gereedschappen."

Ook het beheer van het schoolgebouw behoort tot zijn takenpakket. Zijn laatste 'kunstje' betrof de uitbouw van de school aan de Albert Plesmanstraat in 2015 met zes lokalen. "Daarna kwam de verbouwing van de beta-vaklokalen aan bod. Dat was een mooie klus. Er is veel glas toegepast waardoor er meer openheid is ontstaan."

Jaarrooster
In de zomermaanden stelt Folkert van der Glas met een wiskundedocent ook nog eens het jaarrooster op. "Een ingewikkelde puzzel, maar daar komen we wel uit. Ik wil benadrukken dat ik niet onmisbaar ben. Dat is niemand. Ik wil nog even doorgaan. Ik ben fit en vind het nog steeds leuk om met deze afwisselende taken dagelijks aan de slag te gaan. Inmiddels ben ik mijn opvolgers aan het inwerken, want het houdt uiteraard een keer op."

Mogelijk volgen er dan meer reizen over onze planeet. Folkert van der Glas houdt er van om er met echtgenote – en soms met beide dochters – verre landen te ontdekken. Japan en Vietnam waren heel bijzonder. Vaste prik is kamperen en wandelen door de Spaanse Pyreneeën. "Ik ben wetenschapper én natuurmens. Een prima combinatie. Lekker primitief in een tentje in de bergen. Oorverdovende stilte. Ik kijk er elk jaar naar uit."

Pieter van der Laan

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }