• De zalmschouw is weer terug op zijn plek.
• De zalmschouw is weer terug op zijn plek. (Foto: Eppo Notenboom)

De Lekkerkerkse zalmschouw is terug

  •   429 keer gelezen

LEKKERKERK • 'Ineens' was -ie terug op de plek waar hij vier jaar geleden verdween: de zalmschouw van Lekkerkerk. Tot blijdschap van Stien van den Berg die zich samen met een aantal dorpsgenoten sterk maakte voor de rentree van karakteristieke vaartuig.

"De zalmschouw werd in 2007 door het toenmalige bedrijf Fikszo ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan geschonken aan Lekkerkerk", vertelt Stien van den Berg. "Het was een door Adrie Brand en andere mensen vervaardigde houten replica van het oorspronkelijke model. De historische vereniging 'Lekkerkerk door de Tijd' regelde de zaken rondom het bouwen en plaatsen en droeg de schouw vervolgens over aan de gemeente Nederlek. Die beloofde op haar beurt om ieder jaar 250 euro beschikbaar te stellen voor het onderhoud. Dat gebeurde keurig, tót het moment waarop Nederlek opging in gemeente Krimpenerwaard. Die voelde zich niet gebonden aan de afspraak."

Oneerlijk
Gevolg was dat de zalmschouw langzaam maar zeker aftakelde en uiteindelijk in zo'n slechte toestand kwam te verkeren dat hij werd weggehaald van zijn plek op een paal in de Lek en verder wegrotte op de gemeentewerf. Van den Berg: "Ik vond die situatie zó oneerlijk naar de lokale gemeenschap toe, dat ik in actie ben gekomen en politieke partijen ben gaan benaderen. Ook heb ik ingesproken tijdens een raadsvergadering en verscheen er een artikel in Het Kontakt. Daardoor kwam er alsnog beweging in." 

Wethouder Bert Bening liet weten medewerking te verlenen aan het in volle glorie terugbrengen van de zalmschouw. Daarna is Klaas Kooijman uit Krimpen aan de Lek - op basis van de oorspronkelijke tekeningen - een stalen replica gaan bouwen. Van den Berg zou worden ingeseind wanneer de plaatsing van de zalmschouw zou plaatsvinden. "Kennelijk is iemand vergeten om dat te doen. Ineens stond ie er weer! Dat was afgelopen donderdagochtend. Ik ben blij toe dat er aan een kwestie die vier jaar heeft geduurd een vrolijk einde is gekomen. Nee, een gemeentelijke bijdrage in de onderhoudskosten is er niet toegezegd. Dat is ook niet nodig, want deze nieuwe zalmschouw is onderhoudsvrij en kan tientallen jaren mee."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }