Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Henk de Groot (rechts) bij een groepje klaverjassende senioren.
• Henk de Groot (rechts) bij een groepje klaverjassende senioren. (Foto: Floris Bakker)

Huur buurtkamer opgezegd vanwege 'wangedrag' Krimpense ouderen

  •   3862 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Sociëteit Gouden Regen in Krimpen aan den IJssel dreigt zijn plek in buurthuis De Gouden Regen te verliezen.

Zijn mond viel zowat open van verbazing toen penningmeester Jan Röder begin december de brief las die QuaWonen had gestuurd. De huurovereenkomst van de ruimte waar Sociëteit Gouden Regen al bijna veertig jaar gebruik van maakt, zal per 1 februari 2020 worden opgezegd. Dit wegens 'herhaaldelijk wangedrag'. "Ik dacht dat het een grap was, maar helaas is dat dus niet het geval. Nooit hebben we persoonlijk, telefonisch of schriftelijk een opmerking gekregen van eigenaar QuaWonen noch van welzijnsorganisatie ContourdeTwern die de buurtkamer beheert. Dit komt echt uit de lucht vallen."

Gedoe
Op maandag-, woensdag en vrijdagmiddag komen leden van Sociëteit Gouden Regen (veelal ouderen van boven de 70) naar de ruimte om elkaar te ontmoeten. Ze biljarten, klaverjassen of maken gewoon een praatje met elkaar. Volgens trouw lid Henk de Groot (82) hangt er altijd een gemoedelijk sfeertje. "Nooit is er gedoe. De opmerking over wantoestanden is gewoon een belediging. Wij ouderen gaan echt niet met stoelen smijten ofzo. Als de middag voorbij is, ruimen we de boel op en zetten we de spullen netjes op hun plek."

Leeg huis
Voor veel ouderen zijn de middagen ontzettend belangrijk. Zo ook voor De Groot. Zijn vrouw zit sinds een jaar in een verpleeghuis. "Van de ene op de andere dag zat ik in een leeg huis. Dat was zwaar. De leden van de Sociëteit hebben me er echt doorheen geholpen." Ook Röder wijst op de sociale-en maatschappelijke functie die de Sociëteit heeft. Voor veel ouderen hier in de buurt is dit hun enige uitje. Dat pak je hen toch niet zomaar af? Het gaat tenslotte toch om circa veertig ouderen die je op straat zet!"

Extra uitgave
Röder zat eerder met vertegenwoordigers van eigenaar QuaWonen en beheerder ContourdeTwern aan tafel. "In 2018 was er een informatiebijeenkomst en hoorden wij dat de huur met 15 procent omhoog zou gaan. Dat betekende voor ons een extra uitgave van ongeveer 800 euro per jaar. Tijdens een kort gesprek na die bijeenkomst kregen we te horen dat ze in deze buurtkamer voortaan geen drie keer per week dezelfde gezichten wilden zien. De ruimte zou door andere doelgroepen gebruikt gaan worden. Wij waren zo beduusd van deze uitspraken, dat we de bespreking direct hebben beëindigd. Zonder verdere uitleg of toelichting van QuaWonen of ContourdeTwern over deze uitspraken is daarna de huurovereenkomst getekend met een duur voor onbepaalde tijd."

Sleutels
Na 10 december - de dag dat de brief binnenkwam - is er nog tevergeefs contact gezocht met de directie van QuaWonen. Röder: "Er is aangegeven dat ze de beslissing niet zullen terugdraaien en de overeenkomst opzeggen. Op 27 januari moeten we de sleutels inleveren." Toch laat de vereniging het er niet bij zitten. "Al onze tegenargumenten hebben we per e-mail aan QuaWonen onder de aandacht gebracht. Eveneens is contact gelegd met het college. Ook zal er een vertegenwoordiger van de Sociëteit inspreken tijdens de raadsvergadering van 23 januari."

Huisregels
In een reactie bevestigt een woordvoerder van QuaWonen dat het huurcontract met de Sociëteit zal worden beëindigd. "Met de verenigingen die gebruik maken van de buurtkamers (acht in totaal in Krimpen aan den IJssel, red.), hebben we eind 2018 een nieuw huurcontract afgesloten. Zo ook met Sociëteit Gouden Regen. Helaas hebben we vorig jaar diverse keren geconstateerd dat de Sociëteit de huisregels niet respecteert en bovendien niet respectvol omgaat met medewerkers van QuaWonen en van ContourdeTwern. De onderlinge verhoudingen zijn hierdoor ernstig verstoord geraakt. We zijn bij ons besluit niet over één nacht ijs gegaan. Ook wij betreuren dat het nodig is om het huurcontract met de Sociëteit te beëindigen."

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }