•  De EOD hoeft niet in actie te komen aan de Kadijkselaan te Bergambacht.
• De EOD hoeft niet in actie te komen aan de Kadijkselaan te Bergambacht. Foto: Marco van Bemmel

Geen vliegtuigbommen gevonden onder kavels Kadijkselaan

Algemeen 1.072 keer gelezen

BERGAMBACHT • Flinke scherven van een ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog zijn door bodemonderzoeker T&A Survey op een diepte van 10 meter aangetroffen onder een kavel aan de Kadijkselaan in Bergambacht.

De specialisten stellen in hun rapport aan de gemeente Krimpenerwaard dat er geen andere explosieven in het verdachte gebied zijn gevonden.

Bommenkaart
De gemeente slaakt een zucht van verlichting, want bij het verstrekken van de bouwvergunning in september 2014 wisten ambtenaren niet dat dit braakliggende terrein aan de Kadijkselaan tussen de huisnummers 42a en 44 op de VEO-bommenkaart zou worden aangegeven.

Deze landelijke overzichtskaart werd pas in 2017 geïntroduceerd. In november 2018 werd het de gemeente Krimpenerwaard helder dat risico's moesten worden uitgesloten. Reden om het Amsterdamse bureau T&A Survey in te schakelen om een deel van de Kadijkselaan met sonar en detectieapparatuur te onderzoeken. Inmiddels waren reeds enkele kavels bebouwd, maar daar zijn geen projectielen of blindgangers aangetroffen.

De gemeente probeert een groot deel van de operatie (59.000 euro) terug te krijgen van de overheid. Het Rijk heeft een bommenregeling, waarbij 70 procent van de kosten voor onderzoek naar conventionele explosieven wordt vergoed. In dat geval bedraagt de compensatie 41.000 euro.

Beijersche Bocht
Ook de grond bij de Beijersche Bocht bij Stolwijk is vanwege een natuurproject inmiddels door de specialisten onderzocht om werkzaamheden mogelijk te maken. Ook deze strategische locatie bevond zich tijdens WO II in het zicht van Britse bommenwerpers. Via opsporingstechnieken stuitte het bureau op enige diepte op maar liefst 99 voorwerpen, waarbij explosieven niet worden uitgesloten. Voor de omgeving levert dat geen direct gevaar op, maar 'roeren in de grond' acht de gemeente op dit moment niet raadzaam.

De gemeente stelt in een schrijven aan de raadsleden dat er nog nadere detectie- en eventuele ruimingswerkzaamheden moeten plaatsvinden. "Met betrokken partijen zal hierover overleg worden gevoerd."

Ook de kosten van dit onderzoek (37.000 euro) komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van de overheid. Die bedraagt vooralsnog 26.000 euro.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden