Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De Big Bear in Krimpen aan den IJssel.
• De Big Bear in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Raad Krimpen steekt stokje voor verkoop Big Bear

  •   4233 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het plan om de Big Bear om te bouwen tot hindoetempel staat op losse schroeven. Donderdagavond nam de Krimpense gemeenteraad een motie aan om de verkoop van het pand voor onbepaalde tijd op te schorten.

Eerder in de week bleek dat de gemeente al in april van dit jaar een (voorlopige) koopovereenkomst voor het pand aan de Krimpenerbosweg heeft gesloten met Brahmrishi Ashram Netherlands. Deze stichting wil het pand ombouwen tot een hindoetempel en yoga- en meditatiecentrum. 

De gemeenteraad werd donderdagavond - voorafgaand aan de raadsvergadering - in vertrouwelijkheid bijgepraat door verantwoordelijk wethouder Arjan Neeleman. Die had wat uit te leggen omdat hij begin deze maand tijdens een commissievergadering tot twee keer toe had gezegd dat de Big Bear nog altijd te koop staat.    

Dialoog
Tijdens de raadsvergadering dienden Stem van Krimpen, gesteund door Leefbaar Krimpen, SGP en PvdA een motie in waarin het college werd opgedragen gebruik te maken van de ontbindende voorwaarde in het getekende koopcontract. Ook dient het college de dialoog aan te gaan met de raad, om te komen 'tot nieuwe kaders' omtrent de verkoop van het pand. Neeleman moet bij elke stap in het verkoopproces de raad actief informeren.    

D66 steunt de verkoop van de Big Bear. Fractievoorzitter Larry Köster ziet geen steekhoudende juridische argumenten om er een streep door te zetten. "Voor D66 vallen de activiteiten van de beoogde koper binnen de gestelde randvoorwaarde maatschappelijke bestemming." De aangenomen motie zou enkel ingaan op de relatie tussen college en raad. "Dit kan geen reden zijn om de koper te duperen door ontbinding van de voorlopige koopovereenkomst. Dat zou ook een daad van onbehoorlijk bestuur zijn."

Kleurrijker
Het nu blokkeren van de verkoop noemt Köster een gemiste kans om de gemeente nog kleurrijker te maken. "Deze stichting vertegenwoordigt een levensopvatting die ook in onze gemeenschap leeft en mede kleur geeft aan de verscheidenheid van Krimpen. Wat D66 betreft zijn de activiteiten van de beoogde koper zeer welkom in Krimpen aan den IJssel".

Al in 2015 besloot de gemeenteraad om over te gaan tot verkoop van de Big Bear, met als randvoorwaarde handhaving van de maatschappelijke bestemming. Na een moeizaam verkoopproces, waarbij openbare inschrijving niet lukte, lukte het in april van dit jaar om het pand voor 575.000 euro van de hand te doen.

In het contract is wel een ontbindende voorwaarde opgenomen over een Bibob onderzoek. Dit onderzoek is om te voorkomen dat Krimpen aan den IJssel een contract aangaat met iemand of een organisatie die strafbare feiten pleegt. Omdat de procedure nog niet is afgerond, kan de juridische overdracht van het pand nog niet plaatsvinden.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }