• Het pand aan de Lange Stoep waar KLlara's Winkel in was gevestigd.
• Het pand aan de Lange Stoep waar KLlara's Winkel in was gevestigd. (Foto: aangeleverd)

Klara's Winkel in Lekkerkerk omgebouwd tot galerie

  •   594 keer gelezen

LEKKERKERK • Het pand in Lekkerkerk waar Klara's Winkel in was gevestigd wordt omgebouwd tot galerie en werkruimte voor kunstenaars.

De houten kasten langs de muur staan vol rollen stof en op de houten tafel liggen nog een meetlint, schaar en allerlei naaibenodigdheden klaar voor gebruik. De tijd lijkt stil te hebben gestaan in Klara's Winkel. Piet van der Graaf (79) kijkt rond in de winkel. "Er is inderdaad niet veel veranderd", erkent hij. "We moeten nu snel beginnen met opruimen. Tuurlijk, dat gaat zeker emoties losmaken. Maar het moet een keer gebeuren hè."

Op slot
Bijna twee jaar stierf zijn vrouw, Klara van Ballegooie. Haar winkel aan de Lange Stoep ging hierna op slot. Velen toonden interesse in het leegstaande pand. Toch peinsde Van der Graaf er niet over het te verkopen. Hij wilde namelijk graag 'iets' doen met de winkel. Na veel praten en nadenken nam Van der Graaf een besluit. "Ik stel de winkel nu gratis beschikbaar aan mensen die een expositieruimte zoeken voor hun ambachts- of kunstwerken. De huisvestingskosten zijn daarbij voor mijn rekening."

Over het waarom kan hij kort zijn. "Net voor Klara's overlijden hebben we vaak gesproken over de winkel. Die moest van haar niet in handen vallen van een projectontwikkelaar, maar een maatschappelijke functie krijgen. De functie die het pand nu krijgt, staat misschien wat verder af van het oorspronkelijke concept van Klara's Winkel. Tegelijkertijd is het helemaal in de geest van mijn vrouw. Zij was ook erg creatief en een echt mensenmens."

Er moet nog het nodige gebeuren voordat de galerie open kan. Toch hoopt Van der Graaf spoedig de eerste bezoekers te verwelkomen. "Het programma voor deze winter is zo goed als vol, dus er zit wel een beetje haast achter."

Workshops
Gerrit van IJzeren, een kunstenaar die zich heeft toegelegd op glas-in-lood ramen, bijt de spits af. Hij exposeert zijn werken en zal workshops verzorgen in de werkruimte achter de winkel. "Ooit was hier een paardensmederij in gevestigd", weet Van der Graaf te vertellen. Hij wijst naar twee deuren. "Daar kwamen de paarden naar binnen om beslagen te worden. Het verhaal gaat dat de smid zóveel eelt op zijn handen had, dat -ie zonder bescherming de ijzers uit het vuur haalde."

De smidse wordt nu de ruimte waar bezoekers hun opgedane vaardigheden kunnen demonstreren.

Appel
Na Van IJzeren volgt er een expositie van kunstschilder Wim van Goor. Van der Graaf: "Hij is ook kunstverzamelaar en heeft onder andere werken van Karel Appel in zijn collectie. Dus misschien hangt er hier straks een echte Appel in Lekkerkerk." Verder staan exposities van onder andere Nathalie van Adrichem (objecten van zilver en metaal), Marrie van Vliet (keramisch werk) en Eppo Notenboom (foto's die hij maakte in opdracht van Rijkswaterstaat) op het programma.

Zelf hoeft Van der Graaf niet persé bij de opening van de galerie aanwezig te zijn. "Ik heb twee nieuwe knieën en kamp met een hernia. Over een maand hoop ik weer fatsoenlijk te kunnen lopen. Bovendien heb ik op m'n boerderij aan de Opperduit genoeg te doen. Achter in de stal staan nog vijftien koeien van een oud ras. Dat zijn míjn kunstwerken."

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }