Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Applaus bij het overhandigen van de cheque.
• Applaus bij het overhandigen van de cheque. (Foto: A-graphique.nl)

Vrienden Cabauwse Molen blij met cheque Lionsclub

  •   keer gelezen

CABAUW • Lionsclub IJsselstein-Lopikerwaard heeft de Vrienden van de Cabauwse Molen verblijd met een cheque van 7.443 euro. Het betrof de opbrengst van een oldtimerevenement in juni.


Het geld is bestemd voor de tweede fase van de restauratie van de molen en specifiek voor de potroeden. In de Middelste Molen van Cabauw zijn originele -in 1852 door de firma Pot uit Elshout geleverde- ijzeren, geklonken roeden aanwezig. Voor dat jaar werden de balken voor de molenwieken gemaakt van hout.

Jocco Nieuwenhuis en Fré Scheffer overhandigden de cheque namens de Lionsclub aan het bestuur en de molenaars van de Cabauwse molen. Daarbij hoorde uiteraard ook het bijvullen van de 'barowiek', de in een wiek verwerkte barometer voor de stand van de fondsenwerving. Deze kon tot het uiterste puntje worden gevuld, omdat de magische grens van 40.000 euro met het gedoneerde bedrag ruimschoots werd overschreden.

Tegenslagen
"Dat komt goed uit, want verschillende tegenslagen hebben tot meerwerk geleid", verklaart Carla Brokking namens Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen. "Het werk aan de waterlopen, dat is gestart in september van dit jaar, is voor zover mogelijk afgerond. Bij de voorwaterloop zijn nieuwe frontmuren gemetseld en is nieuwe beschoeiing geplaatst. De frontmuren waren slechter dan gedacht en er moest een groter deel worden afgebroken om daarna weer te worden opgebouwd."

Tijdens de werkzaamheden is besloten om ook alsnog de achterwaterloop af te dammen. "Zo werd de 'krimp' –het deel van de waterloop waar het scheprad in draait- drooggezet, zodat de staat van de bodem en de muren kon worden gecontroleerd. Daaruit zijn diverse aanvullende werkzaamheden naar voren gekomen. De komende maanden zijn gezien de lagere temperaturen niet ideaal voor de verschillende (metsel)werkzaamheden. Daarom worden deze volgend voorjaar uitgevoerd."

Tweede fase
In de tweede fase later volgend jaar, komt de restauratie van twee potroeden aan bod, evenals het herstel van het 'gaande en staande werk', zoals de onderzetel, consoles, scheprad, staartbalk, vang en het schilderwerk. Voor deze tweede fase is het benodigde bedrag nog niet geheel bijeengebracht. Er is onder andere een subsidieaanvraag ingediend bij het Fonds Erfgoedparels van Provincie Utrecht.

Brokking: "Stichting De Utrechtse Molens, eigenaar van de molen, is hoopvol dat Provincie Utrecht de aanvraag honoreert, zodat ook de tweede fase van de restauratie kan worden uitgevoerd. Zodra hier duidelijkheid over is, kunnen we als vriendenstichting bepalen of de fondsenwervende acties naar een nog hoger niveau getild moeten worden. Voor dit moment zijn we trots en blij met het resultaat."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier