Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De historische vereniging is vooralsnog niet blij met de herinrichting van 'Buiten de Veerpoort'.
• De historische vereniging is vooralsnog niet blij met de herinrichting van 'Buiten de Veerpoort'. (Foto: Robert van der Hek)

HVS: ‘Begrip kweken, maar we wonen niet in openluchtmuseum’

  •   837 keer gelezen

SCHOONHOVEN • 'Onhandige' besluiten bijsturen en kaalslag voorkomen. Dat staat het bestuur van de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS) voor ogen bij de gesprekken met wethouders, projectleiders en ambtenaren van de gemeente Krimpenerwaard. 

Voorzitter Jeroen Patijn stelt in een schrijven aan de leden van de HVS dat soms het onheil al  is geschied, voordat overleg met de historische vereniging heeft plaatsgevonden. Hij wijst op de recente aanpak van Buiten de Veerpoort, die in zijn ogen een teleurstellend resultaat heeft opgeleverd. "Dat is een van de dossiers waarvoor wij binnenkort de gemeenteraad weer zullen benaderen voor suggesties over de resterende werkzaamheden."

Patijn merkt op dat het overleg met ambtenaren niettemin beter verloopt dan voorheen. "Door eerder aan tafel te zitten, proberen we te voorkomen dat onherstelbare ingrepen het historisch centrum aantasten. Daarbij willen we bij het gemeentelijk apparaat begrip kweken voor de waarde van het cultuurhistorisch erfgoed. Bedenk dat veel ambtenaren en bestuurders niet uit Schoonhoven afkomstig zijn en niet gewend zijn om een 13e-eeuwse stad te besturen."

Als dossiers 'uit de bocht vliegen' zal het bestuur meteen actie ondernemen. De voorzitter waarschuwt echter voor obsessief aandringen. "We moeten ons afvragen hoe de belangen van Schoonhoven het beste gediend worden. Willen we alles bij het oude laten en niets veranderen? Als je kijkt naar de voorgestelde nieuwe inrichting van het stadhuis van Schoonhoven zie je op social media dat iedereen over elkaar valt, maar we wonen niet in een openluchtmuseum. Er moet ook ruimte zijn om met de tijd mee te gaan. Vaak is ons erfgoed niet te behouden zonder creativiteit en aanpassing. We komen in actie op het moment dat erfgoed verloren dreigt te gaan, maar niet wanneer er een ander tapijt wordt gelegd of een niet-historische kleur in het schilderwerk wordt toegepast."

De HVS verzoekt de gemeente om met het ontwerp aansluiting te zoeken bij het monumentale karakter van het stadhuis. "Toevoeging van enkele kwalitatief hoogwaardige elementen zouden we meer op z'n plaats vinden."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }