• Enkele 'nieuwe Nederlanders' en de twee wethouders.
• Enkele 'nieuwe Nederlanders' en de twee wethouders.

Gemeenten organiseren gezamenlijke participatieverklaring

  •   102 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • 'Ik ken de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving: vrijheid, gelijkheid en solidariteit'.

Aldus een passage van de Participatieverklaring, die 24 statushouders uit Gouda, Waddinxveen en Krimperwaard onlangs ondertekenden. De drie gemeenten organiseerden de bijeenkomst voor het eerst gezamenlijk. Het is het begin van een toekomstige samenwerking in de inburgering van statushouders.

"De gemeenten willen de nieuwkomers een goede start geven door goede voorlichting te geven over de Nederlandse samenleving", legt een woordvoerder uit. "Daarom zijn de workshops Participatieverklaring uitgebreid van de twee verplichte onderdelen over de rechtstaat en democratie naar acht modules. Hierin krijgen zij ook les over de Nederlandse manier van wonen, de gewoonten en regels in het verkeer, het gezondheidssysteem en over de financiële systemen in Nederland."

Belangrijk
De Participatieverklaring, een verklaring waarmee de nieuwe Nederlanders duidelijk maken actief deel te willen nemen aan de samenleving, is een belangrijk moment voor de betrokkenen. Vluchtelingenwerk organiseerde dan ook een feestelijke bijeenkomst ter afsluiting van een uitgebreid traject met workshops over de Nederlandse samenleving.

De Participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering, die asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten doen. In een aantal lessen krijgen zij uitleg over de Nederlandse staat, de rechten en plichten en de basis van ons rechtssysteem: vrijheid, gelijkheid en solidariteit.

Namens de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen feliciteerden de wethouders Rogier Tetteroo en Janette Hofman de nieuwkomers met deze mijlpaal en stelden hen vragen.

Hofman was bijvoorbeeld benieuwd wat de nieuwkomers van Nederland vinden. "De mensen hier zijn heel goed." antwoordde een Syrische vluchteling. "We zijn gevlucht voor de oorlog en dankbaar voor de warme ontvangst."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }