Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Krimpenerwaard: tegenvaller van 1,1 miljoen bij zorgkosten

  •   360 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De zorgkosten bij sociale zaken van de gemeente Krimpenerwaard vallen veel hoger uit dan werd aangenomen. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek meldt een overschrijding van het budget met 1,1 miljoen euro.

"Dat had ik niet zien aankomen", licht ze toe.

Sleeuwenhoek kwam met de 'winstwaarschuwing' na bestudering van de laatste gegevens. "Voor de tweede tussenrapportage gebruikten we cijfers uit de periode tot mei 2019. Bij het narekenen van de zorgkosten tot en met september 2019 kwamen we na een reeks nieuwe indicaties op een heel ander saldo uit. We hebben weinig grip op deze financiële open einde-regeling. Zeventig procent van de indicaties verloopt na doorverwijzing van cliënten via gecertificeerde instellingen, specialisten en huisartsen. In dertig procent van de gevallen kunnen we zelf het spoor blijven volgen."

Volgens de wethouder is het lastig om een volledig en actueel beeld te krijgen van de kosten. Ze streeft met andere gemeenten in de regio Midden-Holland naar tijdige meldingen van de zorgaanbieders. "Pas na het opstellen van de jaarrekening over 2019 kunnen we de exacte kosten weergeven. Het kan zijn dat de huidige bijstelling onvoldoende is."

Sleeuwenhoek wil de kwestie aankaarten tijdens de Bestuurdersdag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 29 november. Ook haar collega's vragen de overheid om in het Gemeentefonds meer bij te dragen aan de jeugdzorg.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }